Турция обвини ЕС, че не е изпълнил задълженията си по споразумението за бежанците

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу критикува Европейския съюз, като заяви, че те не са платили обещаните 6 млрд. евро, които са били обещани на Анкара като част от споразумението между нея и Брюксел за спиране на бежанската вълна, в следствие от гражданската война в Сирия. Това заяви Чавушоглу пред германския вестник Bild, пише турското проправителстено издание Daily Sabah.

Чавушоглу заяви, че ЕС не са изпълнили изцяло споразуменията от 2015 г., когато и двете страни се съгласиха да се справят заедно с бежанската вълна. Според министърът ЕС не е платил дори половината от сумата, която е трябвало да бъде изплатена още през 2016 г.

Според него германският канцлер Ангела Меркел е изиграла основна роля в подписването на споразумението и това е породило завист у другите страни-членки на ЕС. Чавушоглу похвали Германия за продължаващата подкрепа за сделката, като подчерта, че тя е допринесла за значителното намаляване на бежанския поток към Европа.

„Преди да подпишем сделката около 7 хил. бежанци влизаха в Гърция от Турция дневно“, каза Чавушоглу. Сега този брой е само 57 души средно на ден, заяви той и допълни, че смята, че много страни от Източна Европа не искат да приемат бежанци, което поставя Берлин в трудна позиция.

Чавушоглу освен това обвини ЕС, че не е изпълнил договореностите за митниците с Общността, които са част от програмата по приемането на Анкара в нея. Въпреки това министърът изрази готовността на Турция да запази споразумението.

Мевлют Чавушоглу също така отбеляза, че 3,5 милиона турци живеят в Германия, което за Турция е спойката между Анкара и Берлин, като неговата страна подкрепя интеграцията на тези хора в германското общество.

От друга страна той изрази безпокойство, че Берлин подслонява и не преследва считаните за терористи от Анкара членове и поддръжници на движението на Фетхула Гюлен и „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК).

Коментари

Задължително поле