Турция пак иска обяснения от бивши наши граничари, имало нови доказателства по делото

Съдия- докладчик е уведомил в понеделник адвокатите на българските граничари, обвинени за смъртта на турски рибар- бракониер, че в обвинителния акт срещу тях имало нови приложения, т.е. доказателства.

Дело срещу тях се води в Тежкия наказателен съд в Къркларели. В същото време почетният гражданин на Бургас Михаил Цонков е оправдан от Военния съд у нас, защото са действал в изпълнение на служебните си задължения. В турския съд заведеното дело е срещу четиримата.

"В Бургаския районен съд, в изпълнение на съдебна поръчка, съдията ни запозна отново с искането на Турция да бъдат снети обяснения на Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Заявено ни бе, че има нови допълнения по делото, поради което ние поискахме копия, за да се запознаем с тях", каза пред "Труд" адвокатът на граничарите Росен Кожухаров.

Адвокат Кожухаров е бил заедно с другия защитник- колегата му Станко Кралев, като двамата са поискали от съда отлагане на делото. По думите им, те ще се запознаят с новите приложения и тогава ще бъде решено дали е нужно граничарите да дават обяснения или не.

През март миналата година, четиримата бургазлии отново бяха викани в Районния съд, където им бяха повдигнати скандални обвинения, включително за умишлено убийство, но без никакви доказателства от турска страна.

На 17 април 2008 година, наш граничен кораб засякъл турска гемия да риболува в наши води. Тя не се подчинила да спре и при стрелба е бил ранен турския рибар, който е починал.

Самият Михаил Цонков, с чието оръжие е ранен бракониера, добави, че не вижда какви доказателства може да приложи турската страна по случая.

"Не сме запознати все още с документите, съпътстващи тази поръчка. Ще изчакаме и тогава ще коментираме. Мога само да кажа, че е дошло нещо, което не знаем какво е", коментира Цонков.

Коментари

Задължително поле