Турция превръща наблюдателните си постове в Идлиб в постоянни военни бази

турски танк

Турция превръща наблюдателните си постове в Идлиб в постоянни военни бази. Това твърди високопоставен представител на бунтовниците в северозападната сирийска област, цитиран от агенция Ройтерс.

Турските постове бяха установени по границите на Идлиб съгласно споразумение с Иран и Русия от миналата година. Според бунтовниците турската армия е подсилила позициите си с десетки бронирани машини и танкове и стотици войници от спецчастите. Увеличени са били доставките на муниции за противниците на президента Башар Асад. Всичко това се случва, след като Анкара не успя да убеди Техеран и Москва да спрат офанзивата на Асад в Идлиб.

Висш служител на турските служби за сигурност потвърди информацията, че към областта са изпратени подкрепления, и предупреди, че всяко посегателство срещу военните постове ще бъде счетено за атака срещу Турция и ще доведе със себе си "необходимото възмездие".

Същият източник заяви, че в името на собствената си сигурност и сигурността на европейските страни Турция няма да допусне през границите си нова бежанска вълна от Сирия, тъй като това носи риск от проникване на радикали и терористи. Вместо това бежанците ще бъдат настанявани на сирийска територия.

Коментари

Задължително поле