Турция предупреди Гърция да не предприема самостоятелни акции в Егейско море

Турският военен министър Хулуси Акар предупреди Гърция, че Анкара ще предприеме необходимите мерки, ако Атина вземе решения, които противоречат на турските права и интереси в Егейско море. Хулуси Акар направи коментара си в интервю за държавната Анадолска агенция.

Акар изтъкна, че страната е за разрешаване на въпросите по мирен път чрез преговори, но подчерта, че Турция няма да позволи на Гърция създаването на свършени факти, както и намеса срещу турските енергийни проучвания в Източното Средиземноморие, информира БНР. Министърът отново повтори турската позиция, че в района жизнеспособни проекти са невъзможни без участието на Турция и кипърските турци.

Турция никога няма да позволи повторно застрашаване на никакъв турски съд в Източното Средиземноморие, категоричен беше Акар. Миналата седмица в турските медии, позоваващи се на военни източници, се появиха информации, че опитът на гръцка фрегата да попречи на работата на сеизмичния кораб „Барбарос Хайредин Паша“ е бил блокиран от турския военноморски флот.

Вчера гръцкият посланик в Анкара Петрос Мавроидис беше извикан в турското външно министерство, за да даде обяснения във връзка с изказването на наскоро подалия оставка гръцки външен министър Никос Кодзияс. Кодзияс заяви, че Гърция е готова да увеличи териториалните си води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили.

Хулуси Акар също така заяви, че договореното през юни съвместно турско-американско патрулиране в района на Манбидж в Северна Сирия ще започне скоро. До момента военни от двете страни провеждаха самостоятелни патрули, но в момента тренират на турска територия за провеждането на съвместно наблюдение.

Турският военен министър съобщи, че в събота ще разговаря с руския си колега Сергей Шойгу във връзка с прилагането на споразуменията за Идлиб. Същият ден в Турция ще се проведе среща на лидерите на Германия, Русия, Турция и Франция, посветена на урегулиране на конфликта в Сирия.

Коментари

Задължително поле