Туск: Македония е направила всичко, което се очаква, за присъединяване към ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Македония е направила всичко, което се очаква от нея през изминалия период за присъединяване към Европейския съюз. След днешната среща с министър-председателя Зоран Заев, Туск отбеляза, че страната се е справила с политическата криза от миналото много добре, по демократичен начин, съобщава “Нова Македония“

„Усилията на вашата страна през последните няколко години бяха забележителни. Претърпяхме една от най-тежките миграционни кризи. Това беше труден тест и период на действие, вашата страна се справи по-добре от много страни. Относно политическата криза намерихте решения, базирани на демократични принципи. Със споразуменията с България и Гърция станахте шампиони. Това, което сте направили, е международно признато и не трябва да бъде разбрано погрешно от ЕС“, каза Туск.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че лидерите на ЕС са обещали през октомври да направят ясно изявление относно присъединяването на Македония към ЕС.

Той заяви, че Македония трябва да остане във фокуса на присъединяването към ЕС, но е необходимо и търпение.

„Не се съмнявам, че тази страна притежава качества. Скопие е най-доброто място, където бих искал да поканя лидерите на ЕС“, каза председателят на Европейския съвет.

Коментари

Задължително поле