Тъмното минало на новия канцлер на Германия Олаф Шолц

Случай на измама, кражби от строителни обекти и протести срещу глобализацията

Олаф Шолц, който наследява Ангела Меркел, не е  толкова скучен, колкото изглежда на пръв поглед

На 8 декември в Германия се смени цяла една епоха: за първи път от 16 години има нов канцлер. Причините за провала на "партията Меркел", която ръководи страната от 2005 г., са разбираеми. Нито едно от предизвикателствата – от миграционната криза до отношенията с Русия и Беларус не бяха разрешени, а икономиката на „локомотива на ЕС“ продължава да изпитва затруднения и дори преди началото на пандемията растежът на БВП спадна до 1%.

„Нашата мути“, както дори опонентите нежно наричаха Меркел, израснала в Източна Германия и започнала своята кариера в комунистическите структури на ГДР и която след 1991 г. успешно беше интегрирана във ФР Германия. Или след като стана канцлер на тази страна, тя олицетворяваше неказания консенсус между двете части на някога разделената държава.

Затова „фрау Ангела“ беше идеалния компромис между проамериканските и проруските крила на европейските елити и може заради това тя остана на власт толкова дълго. И последно партия й е Християндемократически съюз. И макар че, в днешна Европа е останал много малко християнски консерватизъм, дори самото име на табелата означава все пак нещо.

Новият канцлер обаче е 63-годишният социалдемократ Олаф Шолц, и почти във всичко е противоположност на „мути“.

Да кажем не на националната култура!

Преди да дойде на власт, Меркел беше учен-химик, която защити своята дисертация за титлата доктор на естествените науки. Или тя поне приблизително има представи как работи един реален свят.

Но Шолц няма почти никакъв "неполитически" трудов опит. През 1970-те години още като студент в Хамбург, той се присъединява към младежката организация на Социалдемократическата партия – своеобразната нейна „комсомолска организация“, съобразяваща се с реалностите на Западна Европа и където прави своята кариера в продължение на няколко десетилетия и в крайна сметка става заместник-председател на Международния съюз на младите социалисти (IUSY).

Както можете да си представите, всички тези европейски организации с красиви „комунистически“ имена отдавна са преминали към ултралибералния път и защитават правата на нетрадиционните малцинства и се застъпват за неограничената миграция. Така че към какви възгледи ще се придържа Шолц е ясно.

В мрежата можете да намерите откъси от речта му пред студенти от Санкт Петербургския университет през април 2017 г. Тогава Шолц беше кмет на Хамбург - побратимения град на северната столица на Русия - и пристигна на работно посещение на бреговете на Нева:

„Според Олаф Шолц е неправилно да се говори за национална култура в едни многонационални държави като Русия и Германия. Вместо това той предложи да се използва понятието "местна култура" и това е записано в репортаж от това събитие.

Ако доведем тази мисъл на Шолц до нейния логичен завършек, тогава Пушкин или Гьоте и всъщност цялото ни вековно наследство и нашите традиционни ценности са едно нищо. Та нали това е самата национална култура, за която според новия канцлер е „неправилно да се говори“.

Големият погром

Разбира се, това са само думи, но в политиката все пак трябва да се гледат делата. Да се върнем към 2011-2018 г., когато Шолц беше кмет на Хамбург.

Това десетилетие за Свободния град (Хамбург) премина под знака на постоянните скандали около строежа на филхармонията на брега на Елба. 26-етажната концертна зала с 2100 места трябваше да бъде пусната в експлоатация още през 2010 г. и беше с първонална стойност около €200 млн., но в крайна сметка многострадалният строеж беше завършен едва през 2017 г., а бюджетът за строителство набъбна, според по различни оценки до €700-€900 млн.

Критиците на Шолц прозрачно намекват, че е имало разхищения, за което кметът на града поне е бил наясно. И накрая, според музикантите, които се представиха на откриването на филхармонията на Елба, акустиката там „е просто ужасна“ и „нищо не се чува“ в горните редове за зрителите, макар че, изглежда, при този бюджет, всичко би трябвало да е правилно проектирано и изпълнено.

Разбира се, Хамбург е двумилионен мегаполис и да обвинявате кмета за недостатъците на местната филхармония може би било много коректно. Но Шолц има и други по-значими „постижения“.

През юли 2017 г. на срещата на върха на G20, която се проведе в Свободния град, тя беше запомнена не с историческите решения на световните лидери, а с заревото на пожарите. Хиляди активисти от всякакви леви организации пристигнаха в Хамбург от цяла Европа, за да протестират срещу "несправедливата световна политика". И създадоха истински ад. Бяха запалени коли, чупеха се витрини, бяха овладяни цели райони, имаше и сблъсъци с полицията.

И подготовката за този „Голям погром“ се провеждаше без никаква секретност, като левите открито обсъждаха своите стратегия и тактика в своите интернет форуми. Но в началния етап никой не им се противопоставяше. В крайна сметка за всичките тези „борци за социална справедливост“, може да се каже, че са по-младите „идеологически братя“ на Шолц, ако си припомним в кои организации той беше работил по-рано.

За всеки друг кмет подобен провал би означавал и края на неговата политическа кариера, но Шолц след по-малко от една година по-късно... той беше повишен, и стана вицеканцлер на Федерална република Германия. Защо? Нашата версия: „Големият погром“ в Хамбург 2017 беше успешна репетиция на технологията "мрежови бунт", изпълнена от американското движение на BLM 3 години по-късно. Тогава, пак под същите лозунги за "социална справедливост" започнаха подобни палежи и грабежи в Америка, и "успешно" беше подкопана властта на консервативния Тръмп по време на съдбовните избори.

В пресата вече е писано за многобройните връзки на задокеанското движение на BLM с европейските си братя и преди всичко с немските, леви радикали.

Случаят с банка ” Варбург“

Шолц е юрист с университетска диплома. Професията е важна, но много слабо свързана с паричната политика на една държава, но въпреки това, той беше повишен и замина от Хамбург към Берлин, като зае поста ... на министър на финансите на Федерална република Германия.

И той напусна Свободния град много навреме, след като там избухна скандала около местната банка "Warburg" (пълното й име е M.M. Warburg & Co).

Както установиха независимите журналисти, от 2007 г. в тази финансова организация бяха разкрити съмнителни транзакции и теглене на пари за милиони долари чрез офшорни схеми и дупки в законодателството.

И така, в средата на последното десетилетие данъчната служба разкри, че "Варбург" е укривала данъци за над €40 млн. Но през 2016 г. (припомняме, че Шолц по това време беше кмет на Хамбург) данъчните власти неочаквано... се отказаха да съберат тези просрочени задължения от банката. Защо? Според съобщения в медиите, Шолц по това време е "имал среща в собствения си офис с Кристиан Олеарис" - директор на банката "Варбург".

Разследването на тази схема продължава да се води в Свободния град. Шолц периодично е призоваван като  свидетел пред Сената на Хамбург (местния парламент). Засега, само като свидетел. Естествено, той отрича всичко, което се е било случило на тези срещи, позовайки се на това, че не помни.

На финала

Въпреки че, не е без значение към какви възгледи се придържа Шолц, трябва да се отбележи, че той е изпечен политик, който е вещ във всички апаратни игри. И няма съмнение кой ще е начело в новото му правителство – в коалиция със „Зелените“ и либералите от Свободната демократическа партия.

Не напразно в Германия новият канцер е наричан "Шолцомат“ (игра на думи - съчетание от Шолц и автомат) или  един вид безпроблемен робот, способен да се справи с всеки проблем. А самата геополитическа логика не му оставя друг шанс освен да продължи контактите на Гермнания с Русия, които при Меркел, въпреки всички пречки, бяха на много високо ниво. В крайна сметка никой освен Москва не може да предложи непрекъснати доставки на енергия на достъпна цена, а зимата в Стария свят се очаква да бъде студена.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения