Търговище отбелязва освобождението си

С шествие и поднасяне на венци и цветя започна отбелязването на 142 години от освобождението на Търговище на 29 януари. Признателните граждани сведоха глави пред паметника на ген. Казимир Ернрот. По традиция официалната част от отбелязването беше пред Морената до храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“ в стария квартал на града.

Венци и цветя там бяха положени от името на кмета д-р Дарин Димитров, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутати, областния управител Митко Стайков, председателя на Общинския съвет Емине Якубова, политически партии, институции, граждани.

„Нека днес не разглеждаме тази изстрадана и извоювана от предците ни свобода като нещо, което ни се дължи. Нека ежедневно бъдем нейни застъпници, вместо странични наблюдатели. Да работим за това всеки в обществото ни да се чувства свободен, равноправен, да има възможности за лично и професионално израстване, да участва в определянето на дневния ред в развитието на родното си място“, заяви в празничното си слово кметът д-р Дарин Димитров.

Поздрав към жителите на Търговище отправи и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. „Много се радвам да виждам как всяка година Търговище празнува тази свещена за неговите жители дата. Стотици хора се събират, за да отдадат почит на падналите и така да съхранят паметта за великите събития на миналото“, заяви Громов.

В храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“ бе отслужена панихида за падналите за свободата на Търговище.

В пространството пред Морената в празничния ден има разположен музей на открито от Сдружение „Приказка за България“ от град Русе. Експонатите са свързани с освобождението.

Коментари

Задължително поле