САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Търговията на дребно подобри бизнес климата

3,2 пункта ръст през ноември на месечна база

Общият показател на бизнес климата в България се повишава с 0,6 пункта през ноември на месечна база, след като през октомври бе отчетен спад от 1,3 пункта, показват данни на НСИ. Индикаторът отразява нагласите на мениджърите на предприятия в четири сектора на икономиката – промишленост, строителство, услуги и търговия на дребно, като именно последният е основен двигател за подобрение на стопанската конюнктура в страната.

На прага на декември бизнес климатът в търговията на дребно отчита ръст от 3,2 пункта, макар че прогнозите за продажбите през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните пречки за развитието на бизнеса според анкетата на националната статистика. Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Спад в строителния сектор 

Най-силен спад на бизнес климата очаквано е отчетен в строителния сектор с навлизането в неактивния сезон за бранша, а съставният показател се понижава с 4,0 пункта.

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 1,9 пункта спрямо предходния месец в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато очакванията за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурна стопанска среда

Бизнес климатът в сектора на услугите остава приблизително на нивото си от предходния месец. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.  През последния месец анкетата регистрира и засилване на неблагоприятното въздействие на фактора „недостатъчно търсене“. По отношение на продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.