БАБХ: Отпада забраната за движение на свине и месо в 39 ферми и 66 кланици

Русия разработва ваксина срещу китайския вирус след съмнение за първи случай на болестта в страната

Станишев: Гласоподавателите не припознават БСП като алтернатива

„Тойота“ и „Хонда“ изтеглят около 6 млн. коли заради дефектни въздушни възглавници

Започват обучения в Търново за виртуален маркетинг на занаятчийски продукти FairDeal Това е първата по рода си платформа

Директорът на АДФИ: Не мога да кажа дали разликата в тълкуването на Закона за хазарта отговаря на нормативите или не

Общината в Сливен: Не участваме в съвместни проекти с фондация на зам.кмет

Лъчо от „Скандау“: Бащинството не ме промени

Общо 35 години затвор за машинистите по делото „Хитрино“

КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград

Борисов приема фенове на „Левски“ в петък

Задържаха айтозлия, откраднал косачка

Алиша Кийс с първо турне от 7 години насам

Гл. комисар Ивайло Иванов: Четирима са обрали бензиностанцията в Казичене, без насилие и оръжия

Фон дер Лайен: ЕС ще бъде лидер в изменението на климата и защита на данните

Търговията на дребно подобри бизнес климата

3,2 пункта ръст през ноември на месечна база

Общият показател на бизнес климата в България се повишава с 0,6 пункта през ноември на месечна база, след като през октомври бе отчетен спад от 1,3 пункта, показват данни на НСИ. Индикаторът отразява нагласите на мениджърите на предприятия в четири сектора на икономиката – промишленост, строителство, услуги и търговия на дребно, като именно последният е основен двигател за подобрение на стопанската конюнктура в страната.

На прага на декември бизнес климатът в търговията на дребно отчита ръст от 3,2 пункта, макар че прогнозите за продажбите през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните пречки за развитието на бизнеса според анкетата на националната статистика. Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Спад в строителния сектор 

Най-силен спад на бизнес климата очаквано е отчетен в строителния сектор с навлизането в неактивния сезон за бранша, а съставният показател се понижава с 4,0 пункта.

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 1,9 пункта спрямо предходния месец в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато очакванията за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурна стопанска среда

Бизнес климатът в сектора на услугите остава приблизително на нивото си от предходния месец. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.  През последния месец анкетата регистрира и засилване на неблагоприятното въздействие на фактора „недостатъчно търсене“. По отношение на продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.