На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Търговията с CO2 квоти 15 пъти е разликата между покупната и продажна цена

Европейската схема за търговия с квоти е първата мащабна схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове в света и все още си остава най-голямата. Тази схема е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията на Общността по Протокола от Киото за ограничаване на емисиите от въглероден диоксид (СО2) до приемливи нива.
С ежегодното поскъпване на квотите, производителите са изправени пред переспективата на първо време да загубят конкуретоспособността си, след това да ограничат дейността си и накрая да фалират. Но това още не е всичко. Логично е да предположим, че ресурсът от парични средства получени от продажбата на квоти, ще бъде използван целево за финансиране на разработката и производството на инсталации за очистване на парниковите газове или за разработки на нови технологии, генериращи по-малко количество СО2. Но такова нещо няма.

Приходите от продажбите на квоти потъват в нечии джобове, а Европейската схема за търговия с емисии придобива очертанията на глобален корпоративен модел за обогатяване само на определен брой субекти. Тази ценова волатилност е много опасна, защото покупката на квоти не е изолирана борсова спекулация, а пряко рефлектира върху себестойността на производството на горивните инсталации, като води след себе си повишаване на цените за потребителите и изземване на оборотните средства на производителите.

Ярък пример за това е ситуацията с ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, където стойността на квотите изправи дружеството пред фалит, защото цената на произвежданата от него електроенергия би била непосилна за потребителите. Волатилността в цените на схемата за търговия с емисии е опасен симптом за изкривяване на пазара. От една страна, тя показва, че в механизма за разпределяне на квоти цари хаос, а от друга страна, дава възможност на големите играчи на първичния пазар да спекулират… Никакви фактори не могат да бъдат аргумент, обосноваващ разлики от 15 пъти между покупната и продажна цена на квотите за емисии в определени периоди на търговия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Вярно е че системата на квотите позволява спекулации, но основният проблем е съвсем друг! Еко-квотите са просто един от пироните в ковчега на Европа! Парижкото споразумение беше правилно напуснато от Тръмп, просто той не е идиот. На кратко то гласи “ Европейския съюз и САЩ трябва да се еко-самоубият икономически, за да могат останалите 7 милиарда души по света да мърсят на воля и да развиват своята икономика! Да не би в Америка, в Азия където са Китай и Индия с огромни планетарни мащаби на свръх замърсяващи производства, в Африка, в Русия има квоти за въглеродни емисии? Има ли другаде по света извън Европейския съюз такива еко-рестрикции във всички сфери на бита и икономиката? Не! Не няма! Там мерките са козметични и бутафорни. От няколко десетилетия ръководителите на Евросъюза и на Европейските държави се държат като Майка Тереза към целия свят! Европа ще чисти планетата и Европа ще плаща за това! Европа ще храни гладните по света! Европа ще подслонява бездомните по света! Европа ще се грижи за икономиката и просперитета на страни с 10 пъти по-голямо население от самата нея! Докога? Европа и САЩ бяха върха на сладоледа в продължение на векове благодарение на собствените си усилия, труд, находчивост и интелект, наука и образование, а съвсем наскоро преди няколко десетилетия заболяха от този синдром „Майка Тереза“ и подариха на света своите технологични постижения, буквално почнаха да подаряват собствената си икономика на втория и третия свят в която идиотщина дял имаха и екологичните терористични идеи, част от лявата интернационална вълна на идиотски хуманизъм и анти-европейски комунизъм завладяла преситения Европейски свят. През това време на няколко десетилетия всичко, което столетия беше трупано спря да работи за европейците и направи други народи, други раси, други религии и други държави проспериращи! Имайки 10 ризи те подариха 9 от тях на ближните си, които нямаха и една! И резултатът е че Европа има 2 ризи, щото си беше оставила само 1, но междувременно си купи още 1 риза, но ближните и имат 12 щото получиха 9 бадева и с тях си купиха още 3! За 1 ден Китай и Индия правят замърсявания които целия Е.С. прави за 1 година! И това тъпаците като Макрон не го разбират , а искат от своите народи да платят замърсяването което правят другите!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.