Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт

Ако двете страни продължават да разглеждат „всеки въпрос по света от гледната точка на конфликта” между тях, това може да бъде „опасно за човечеството”, предупреди Кисинджър.

Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Пекин и Вашингтон водят от 18 месеца спорове

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър предупреди, че между САЩ и Китай може да избухне въоръжен конфликт, ако те не успеят да разрешат търговската война помежду им, предаде АФП. Ветеранът дипломат, който в миналото бе ключов фактор за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, направи коментара си по време на конференция в китайската столица за бъдещето на двата икономически гиганта.

„Ако се позволи на конфликта да се развие неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош от този в Европа… Първата световна война избухна заради сравнително малка криза…, а днес оръжията са по-мощни”, каза той на форума.

Китай и САЩ водят от 18 месеца търговски спорове, като двете страни още не успяват да постигнат споразумение въпреки серията от преговори. Напрежението се пренесе и на дипломатическия фронт.

Пекин критикува Вашингтон заради военно-морските операции в спорното Южнокитайско море, САЩ пък хокат масовите арести на етнически уйгури в Китай, а Конгресът на САЩ подкрепи продемократичните демонстранти в Хонконг.

Коментари

Задължително поле