Маурицио Сари е най-суеверният треньор

На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Търговци със социология Негласното споразумение между политическата класа и социологическия олигопол

Взимат пари за три екзит пола, но правят един

Манипулират обществени настроения в полза на тоя, който плати

С поредните избори – пореден социологически скандал. Двамата голфъри разменили местата на ГЕРБ и БСП в прогнозата си за изборните резутати от 23 май, след като през целия предходен период на сондажи са давали бонуси на „Позитано“ – естествено, както обикновено, съвсем безкористно, от симпатии… Този път Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ избухна – може би защото фалшификацията се оказа особено открита и безсрамна, дори по мащаба на двамата търгаши от „Джеймс Баучър“. Вместо да дадат прогноза за изборните резултати като всички останали агенции – дял в проценти за всяка от партиите, голфърчетата изхитруваха открито и арогантно. БСП – между 28 и 32 на сто. ГЕРБ – между 27 и 31 на сто. Всеки от нас може да даде такава „прогноза“ и без да има голф клуб. Можем да се пробваме така и като синоптици… „Днес температурите в София ще бъдат между 12 и 27 градуса по Целзий… Не ли?“

Но в „прогнозата“ на двамата търговци със социология арогантността е на два етажа. Първо – с безочливата подмяна на конкретната прогноза в проценти с интервал „от-до“… „Прогноза“, която – както казахме – може да направи и Пенка от Горня баня. Но дори това не стига. „Прикрити“ зад интервала „от-до“, голфърчетата са убедени, че си имат работа с кръгли идиоти – дебили, но не 80, а направо 100 процента от населението. Зад интервалите двамата „експерти“ са разменили местата на ГЕРБ и БСП – като БСП е по-високо, в разрез с данните на всяка друга агенция. Какво ни казва „прогнозата“ на голфърите – „Вярно е, вместо данни ви продаваме лайно… Но вижте как сме го пакетирали за маскировка – понеже сте тъпи, пак ще купите лайното…“

„Блек сий рама“ е първото голф игрище по Черноморието. Открито е през 2008 година. Комплексът е разположен на площ около 1000 дка между Балчик и Каварна и е от затворен тип.

През последните 20 години 100 пъти сме писали за социологическия олигопол на „Джеймс Баучър“. Писали сме как три агенции взимат парите за три екзит пола, но правят един (разпределят си секциите) и след това договарят сравними резултати. Писали сме как се разпределят ролите на отделните агенции в координиран пореден опит да се манипулират обществените настроения в полза на този, който плати – който плати повече. Малцина в този занаят са се опитвали да играят независимо – обикновено с риск да фалират и да излязат от демоскопския бизнес. Като казахме бизнес – социологическият олигопол изисква сондажи да се правят само като контролиран от двамата голфъри бизнес. Още от 1990 г. до преди няколко години имаше демоскопска агенция на Народното събрание – НЦИОМ, която функционираше на непазарен принцип – тя обслужваше депутатите и обществото със социологическа информация. Правиха – струваха – закриха НЦИОМ. Защото не можеха да го контролират пряко, да му спрат „бизнеса“.

През последните години се разгърна процес на ерозия на ролята на демоскопията като инструмент за информиране на общественото мнение. Негласно споразумение между политическата класа и социологическия олигопол раздели ролята на демоскопията на три обособени роли. Първо – провеждане на платени от политически фактори изследвания без оповестяване на резултатите пред обществото – сондажи за частно ползване. Второ – публикуване на произволно деформирани данни, много често от въобще не проведени изследвания, с цел манипулиране на общественото мнение в полза на една или друга партия или организиран частен интерес. За това говорим в т.нар. „прогноза“ на голф-социолозите от 23 май. „БСП побеждава – по-добре гласувайте за тях!“ Който се хване – хване. Трето – произвеждане на автентична социологическа информация от акуратно планирани и проведени изследвания, в съответствие с професионалната мисия на емпиричната социология като наука.

Тази трета роля се упражнява от агенции и социологически екипи, които старателно са държани извън кръга на привилегированите демоскопски фирми. Има агенции, които работят съвестно, но нямат достъп до медиите. Вина за това имат разбира се и медиите. Повечето медии с национален ефир са абонирани за определени социологически фирми, независимо от системните проблеми с достоверността на информацията, които изплуват редовно в „работата“ на агенции като Голф-сондаж, Червен Кольо и др. Така социологическият заговор срещу правото на обществото да бъде информирано включва три страни – безсрамна квази социология, безскрупулна политическа класа и медии – обслужващ персонал на политици и корпоративни интереси.

Не е задължително в сферата на социологията да се работи почтено – както не е задължително това да става и в политиката и в търговията, и във всяка друга сфера на организирана човешка дейност. Но е препоръчително да се работи почтено. Най-голяма отговорност за това носят самите професионалисти в съответната област. Когато става дума за социология – многократно е ставало дума, че най-малкото, което може да се направи е да се осигури защитено пространство за почтена работа на тези, които не искат да играят в цирка на „Джеймс Баучър“. Но… някак си – все не се получава. Защо ли?

От фейсбук

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Редовият българин е п-ро-ст, т-ъ-п де-б-ил и олиг-оф-рен и ще купува лай-на докато напълно изчезне от картата на света. Е, не 100 процента, но вижте колко процента гласуваха за БСП (т.е. поддържат мръс-ница-та Нинова), колко дадоха преференции на Йончева и на тариката с „Българска пролет“ – Велизар Енчев. Колко изпратиха Бареков за евродепутат? Е, това е процента на абсолютните глу-па-ци и де-би-ли в България.

    1. пич, не всички са като теб и роднините ти….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.