Търгът за строежа на българския участък от "Турски поток" е подновен

"Булгартрансгаз" обяви, че е подновен търгът за строежа на българския участък на газопровода „Турски поток“. От газовия оператор официално обявиха, че срокът за подаване на офертите ще бъде до 6-и март. Стойността на проекта за разширяването на българската газопреносна система от границата с Турция до границата със Сърбия е 1,4 млрд. евро (около 1,6 млрд. долара).

В официално съобщение „Булгартрансгаз“ ЕАД уведомява потенциалните участници в откритата процедура „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: „Линейна част“, че възобновява процедурата и удължава срока за подаване на оферти.

Процедурата беше спряна поради подадена жалба и постъпило във връзка с нея искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. С Определение № 245 от 21.02.2019 г. на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ жалбата се оставя без разглеждане, прекратява се образуваното производство и искането за спиране на процедурата е оставено без разглеждане. Определението на КЗК не е обжалвано и съответно същото е влязло в сила.

Проектът предвижда изграждането на газопровод с дължина 474 км от българо-турската до българо-сръбската граница, както и на две нови компресорни станции.

По-рано тази седмица руският производител на петролни и газови тръби ТМК заяви, че е заинтересован от наддаването за изграждането на газопровода с дължина 484 км, чрез който София иска да осигури връзка с газопровода "Турски поток".

Става дума за „Тръбната металургична компания“ на бизнесмена Дмитрий Пумпянский. Според източник на руското издание РБК обаче руската компания вече преговаря с австрийската „Щрабак“, която да извърши строителните дейности. От „Щрабак“ отричат да водят подобни преговори.

От компанията на Пумпянский твърдят, че в момента не участват в проекта, но имат намерение да се включат в обявения от „Булгартрансгаз“ търг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес