Търг за суперколи на африкански диктатор

Продават 25 конфискувани автомобила на стойност 15 милиона евро

Lamborghini Veneno на стойност около 7 милиона евро, McLaren P1 за почти 2 милиона и Koenigsegg One:1 за още 2 милиона са част от фамозната колекция от 25 суперколи на Теодорин Обианг, която предстои да бъде продадена на търг в Швейцария. Бившият собственик на автомобилите е син на диктатора Теодоро Обианг, който от 1979 г. управлява Екваториална Гвинея след кървав преврат срещу чичо си и е обвиняван многократно от международни организации в корупция и присвояване на държавни богатства.

През 2016 г. Теодорин Обианг, който е и вицепрезидент и ще стане президент на Екваториална Гвинея след смъртта на баща си, е арестуван в Женева. Колите в имението му на Женевското езеро са 25 на брой и струват около 15 млн. евро. Те са конфискувани, защото тогава собственикът им е обвинен в пране на пари и в злоупотреби. Подозира се, че автомобилите са купени с държавни средства, тъй като заплатата на Обианг като вицепрезидент е 8000 долара.

Междувременно обаче синът на диктатора е оправдан. Затова парите от продажбата на колите му на търг ще бъдат предоставени за финансиране на социални програми в Екваториална Гвинея, тоест – ще се върнат там, където семейство Обианг контролира всичко. Имуществото на фамилията се изчислява на стойност над 600 милиона долара, а в същото време 80% от населението в страната живее под прага на бедността. Охолният живот на синът на диктатора всяка година поглъща повече средства, отколкото властта отделя за образование (около 43 млн. долара). Освен имение на Женевското езеро, той притежава замък във Франция и ранчо във Флорида.

Коментари

Задължително поле