Търсят двойно по-малко работници

Снимка: Булфото
Обявите от сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват с 14 на сто, което може да се обясни със затварянето на заведенията заради новия локдаун у нас.

Спрямо декември миналата година 

2000 фирми наели 7500 души от бюрата по труда 

Най-много е спадът на обявите за работа в строителството и здравеопазването

Почти двойно са намалели обявите за работа у нас през декември спрямо година по-рано. Само за месец спадът е с близо 20 на сто, показват данните на един от водещите сайтове за търсене на работа. Така нивото на публикуваните предложения достигна отново ниските си стойности от пролетта на миналата година - малко след началото на коронакризата.

Негативната тенденция на все по-малко публикувани обяви вече засяга всички сектори у нас. За жалост, през декември вече отчитаме, че този спад е пораснал до двуцифрен за всички отрасли. С една трета намалява търсенето на работници в секторите “Строителство” и “Здравеопазване и фармация” - спад от 28 на сто. Обявите в сектор “Производство” се свиват с 20 процента, в “Търговия и продажби” - с 16% и “Хотелиерство и ресторантьорство” - с 14 на сто, което може да се обясни със затварянето на заведенията заради новия локдаун у нас.

За втори пореден месец има спад и в предложенията за нова работа в сектора ИТ, като през декември той е 11%.

Всяка втора обява продължава да е за работа в София, въпреки това търсенето на кадри и в столицата отчита спад от 18 на сто.

Основната причина за намаленото предлагане на работа продължава да е икономическата обстановка в страната, повлияна от коронакризата. Друг фактор са коледните и новогодишни празници, заради които традиционно много работодатели спират временно публикуването на обяви за работа, обясняват експертите.
Според тях в началото на новата година тенденцията ще се промени и броят на публикуваните обяви ще нарасне, като това ще се случи плавно, основно в секторите “Търговия и продажби”, ИТ и “Производство”.

Междувременно от социалният министър Деница Сачева обяви, че до момента в страната 2000 фирми са наели близо 7500 души от бюрата по труда по мярката “Заетост за теб”. Работодателите може да наемат безработни за до шест месеца, а ние да покриваме минималната работна заплата, уточни Сачева.

Коментари

Задължително поле