Търсят кой да направи паметник на Коджакафалията

Община Бургас търси кой да направи паметник на Благодетеля на Бургас- Александър Георгиев Коджакафалията. Обявен е конкурс за изпълнител, който да изработи реплика на паметника му, съществувал през първата половина на миналия век.

Заради своята щедрост и милосърдие Коджакафалията се нарежда до най-големите дарители в България. През целия си живот той помага със средства на бедни, сираци и за развитието на града. През 1911 година прави своето завещание, с което дарява много имоти и средства на съгражданите си.

Именно по тази причина поставянето на паметник на Коджакафалията в Бургас е тема, която се коментира в общественото пространство от години. След решение на Общинския съвет от април 2015 година за изработка на реплика на оригиналния паметник на големия дарител, Община Бургас обяви конкурс, но изпълнител на заданието не беше избран.

През миналата и тази година отново стартира процедурата за проектиране и изпълнение на репликата на съществувалия паметник. До края на законовия срок за подаване на документи не постъпи нито едно предложение, поради което срокът отново е удължен.

Коментари

Задължително поле