Труп шокира пътуващите на столична метростанция

Трима пострадаха при катастрофа в Павликенско Двамата са в болница без опасност за живота

Световноизвестният тенор Камен Чанев пя в родния си Сливен

Явор Колев, ГДБОП: Големи български компании стават жертва на интернет кражби на стойност 200 – 600 хиляди евро

Потребителите на инстаграм ще могат да изпращат гласови съобщения

Александър Йорданов: Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки, че е вицепремиер

Студът взе най-малко три жертви в САЩ

За кои три неща жените мислят всеки ден?

Турция създава нова военноморска база в Черно море

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” протестират срещу мръсния въздух

Откриха следи от вода на астероида Бену

Арестуваха край Благоевград най-търсения автокрадец Яро

САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Търсят 3 млн. лева за нов водопровод до Лом Ако няма нови тръби, града пак ще затъне във водна криза

Общинската управа в Лом отмени бедственото положение, обявено миналата сряда, след като тежка авария на водопровода остави близо 30 000 души в района на сухо. Повредата е отстранена, но ако не бъдат намерени спешно 3 млн. лева и не започне прокарването на нови тръби към пристанищния град, ситуацията може да се повтори и последиците дори да се по-страшни, предупредиха ВИК експерти.

Водопроводът, който доставя вода до Лом и селата край него е с дължина 31,5 км. Първата му част – 5,5 км., където е станала аварията, е изградена от железни тръби, които са изцяло изгнили. Те трябва да бъдат подменени, колкото се може по-бързо, защото през пролетта теренът край Дунав се наводнява, каза депутатът инж. Дилян Димитров.

Управата на Лом и народните представители са поискали среща с министъра на регионалното развитие, за да обсъдят намирането на 3 млн. лева за спешно прокарване на тръби в най-критични участъци. Останалата част от трасето – 26 км, е изградена от етернитови тръби, които също не са в добро състояние, но могат да бъдат подменени по-късно, смятат пециалистите. В началото на миналата седмица корозиралият водопровод край Лом гръмна и градът заедно с пет села останаха без вода. Общинската управа свика кризисния щаб и отправи зов за помощ към цялата страна. 15 водоноски пристигнаха в Лом и раздаваха вода за битови нужди, а дарители осигуриха над 50 000 литра минерална вода за хората.

За пет дни ВИК специалистите успяха да свържат прокараните през лятото 700 м нови тръби със стария водопровод и да прекратят водните мъки на населението.

Заплахата за нова тежка авария обаче остава, в проблемния участък на тръбопровода годишно стават над 360 повреди. За цялостния ремонт на 5,5 км стоманен водопровод са необходими 4,4 млн. лева, съобщиха от община Лом.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.