Убийството на Джани Версаче остава загадка

След кончината на дизайнера, Андрю Кънанан се самоубива.

24 години от гибелта на модния гуру

Мистериозен интелектуалец застрелва дизайнера

Изминаха точно 24 години от смъртта на световния моден дизайнер Джани Версаче, но страстите около убийството му не стихват и до днес. Виновникът е открит бързо, случаят е приключен, но причината за трагедията остана неясна. Убийството на Версаче, който бе застрелян на прага на собствената си луксозна вила в Маями, беше последното, петото, от поредицата, извършена от “американския жиголо” Андрю Кънанан - 28-годишен наркоман хомосексуалист, занимаващ се с мъжка проституция. Той беше заподозрян и за други убийства.

В ранната утрин на 15 юли 1997 г. световноизвестният моден дизайнер Джани Версаче решава да излезе сам, за да купи сутрешното си кафе и вестниците, които всеки ден чете. По принцип никога не го прави. Личният му асистент е този, който върши тази работа.

Тази сутрин обаче нещо подтиква Джани да излезе сам на тази разходка. Едва ли е подозирал, че това ще завърши пагубно. Връщайки се от разходката си, Джани е прострелян. Само няколко минути по-късно смъртта му е констатирана в болницата, където веднага е откаран.

Наричат го Принц Андрю

Ще повярвате ли, че този сериен маниак е израснал в любов. Андрю Филип Кънанан е роден на 31 август 1969 г. в Калифорния. Умното, жизнено хлапе (четвърто в семейството) е любимецът на родителите си. По-големите деца му завиждат и го наричат принц Андрю. Момчето показва брилянтни резултати от теста за интелигентност - 147 точки - с което радва мама и татко. Андрю залага на учението, чуждите езици му се отдават лесно - до 21-годишна възраст той говори свободно седем.

Като дете обаче Кънанан постоянно лъже с вдъхновение: говори в училище за това колко богато е семейството му и как баща му и майка му се обожават (всъщност по това време бракът на Мери Ан и Модесто вече съществува само на хартия), но те продължават да не пестят пари за образованието на умното си, момче, което за разлика от по-големите им деца, които посещават обикновеното училище, Андрю е изпратен в престижно частно епископско училище.

Тук поотрасналият Андрю не крие нестандартната си сексуална ориентация. На 15 той е интелигентно и привлекатално момче и прави силно впечатление на новите приятели, които си намира в барове в Сан Диего.
Докато учи, младежът намира източник на постоянен доход - смело обменя младостта и красотата си за банкноти, които му поднасят влиятелни възрастни чичковци.

Влюбените в него богаташи му осигуряват достъп до висшето общество, сред което Андрю Кънанан търси нови покровители. Твърди се, че така се запознава и с Версаче.

Джани и младият Андрю се срещат на едно от тези партита. Версаче пръв заговаря младежа и след това го откара вкъщата си. Не е известно дали още тогава са имали интимни отношения. Говори се, че Андрю бил възхитен и с гордост разказва на приятелите си, че е срещнал този, на когото иска да прилича. По- късно обаче Модната къща официално отрича информация, че Джани Версаче е познавал убиеца си.

Търси място в света на Холивуд

Кънанан се премества в Сан Франциско. Мъчи се да влезе в света на Холивуд, за да получи някаква роля, използвайки фалшиви имена. Така реализира актьорските си амбиции, но само в обикновения живот, представяйки се за морски офицер или богат наследник на собственик на плантация във Филипините.
По-късно Андрю наистина участва в няколко филма, но за възрастни и за да си докарва допълнителни доходи, започна да продава незаконни вещества.

Именно в Сан Франциско Кънанан ще срещне двете си бъдещи жертви - младия и красив военноморски офицер Джефри Трейл, в когото ще се влюби, и уважавания архитект Дейвид Мадсън.

Андрю няма достатъчно пари, за да води предишния луксозен начин на живот. Проблеми със здравето се добавят към финансовите трудности - откриват първите му симптоми на ХИВ. От 1997 г. той редовно си прави тестове, но никога не взема резултатите от тях. Бившият любимец на съдбата започна да изпада в депресия, наддава 15 килограма и продължава да дебелее.

Двойни проблеми

На 27 април 1997 г. Андрю се среща с бившия си любовник в Минеаполис - архитект Дейвид Мадсън и новия му приятел Джефри Трейл (с когото също е имал връзка), но от разговора им не се получава нищо добро.

Подозренията на Андрю, че бившите му не са само приятели, са оправдани. Разговорът в кухнята бързо се превърна в сериозна кавга. От дума на дума Андрю взима чук и убива Джефри Трейл... След това медицинският експерт изброява над 25 удара по тялото на жертвата.

Андрю Кънанан и Мадсън увиват тялото на убития в персийски килим и прекарат още няколко дни в апартамента до трупа. След това ще се качат в джипа на архитекта и ще се опитат да се отдалечат възможно най-далеч от местопрестъплението.

Дейвид Мадсън е заподозрян номер 1 по делото за убийството на Трейл (полицията просто не знае, че Андрю Кънанан също е бил в апартамента. Буквално два дни по-късно става ясно, че всичко не е толкова просто: тялото на самия Дейвид е намерено на 75 км от Минеаполис с три огнестрелни рани, а в апартамента му е открита чанта, съдържаща визитната картичка на Андрю Кънанан.

Невидимият убиец

Защо след това Андрю убива милионера от Чикаго Лий Миглин и гробищния работник Уилям Рийс, с когото е нямал нищо общо, остава загадка. Невидимият убиец е обявен за издирване, за залавянето на който са сформирани бригади от най-добрите специалисти от десет държави.

Последната жертва на маниака е известният дизайнер Джани Версаче: той е застрелян на 15 юли 1997 г. на прага на собствената си вила в Маями. Обещани са пари за съдействие за залавянето на серийния убиец, снимка на Андрю е отпечатана във всички вестници, публикувана е в Интернет и е показана по телевизията, листовки с неговия образ са раздадени в барове, но Андрю Кънанан потъва в дън земя. Ченгетата стигат до Андрю твърде късно, той се самоубива.

Когато ФБР декласира случая с Андрю Кънанан през 1999 г., се оказа, че разследването никога не е могло да установи защо той е убил Версаче. Едва ли може да се счита за убедителна версията, че убиецът е отмъстил на онези, които са могли да го заразят с ХИВ. Всъщност Версаче е бил здрав, тази информация е потвърдена от патолози.

Тогава бившият агент на ФБР, известният криминалист Робърт К. Реслер заявява, че за Андрю Кънанан дизайнерът, е бил олицетворение на славата, богатството и властта... Това, към което той неуспешно се е стремял през целия си живот. Убийството на Версаче е един вид отмъщение за това.”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес