„Убийците на цветната луна“ предпремиерно на „Синелибри“

Трите големи имена - Де Ниро, Ди Каприо и Скорсезе се събраха на премиерата в Кан.

Десетки нови заглавия на кино-литературния фестивал

Крими драмата от Скорсезе събира Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро

Хитови анимции от “Дисни” за най-малките зрители

Под звуците на музикално-визуалния спектакъл на маестро Живко Петров, ноктюрно от Шопен бе открито седмото издание на международния кино-литературен фестивал “Синелибри”. Той продължава до 29 октомври в София и още шест български града - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, под мотото “Метаморфози” по случай 140 години от рождението на Франц Кафка. Програмата обещава десетки дългоочаквани национални и световни премиери.

Едно от най-обсъжданите кино заглавия тази година ще видим на 14 октомври - в кино “Люмиер” е предпремиерната прожекция на филма “Убийците на цветната луна” от кино титана Мартин Скорсезе. Завладяващ микс от криминална драма, исторически епос и уестърн, филмът със суперзвездите Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в главните роли разказва за племето осейдж в щата Оклахома, САЩ, на което петролът носи огромно богатство през 20-те години на XX век. В резултат на това започва един от най-мрачните и травматични периоди в американската история, известен като “Големият терор”.

Кадър от “Убийците на цветната луна”

Книгата, вдъхновила Скорсезе за този грандиозен проект, е “Убийците от Оклахома и раждането на ФБР” на Дейвид Гран.
Сред очакваните заглавия е и италианско-белгийската драма “Редът на времето”, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала във Венеция. Тя е първият игрален филм от двайсет години насам на световноизвестната режисьорка Лилиана Кавани, която в началото на годината навърши 90 години. Филмът разказва за група приятели, които се събират на парти по случай рожден ден във вила на брега на морето, но скоро разбират, че до няколко часа може да настъпи краят на света.

Кавани написва сценария на филма с Паоло Костела и в сътрудничество с италианския физик Карло Ровели (известен с примковата квантова теория за гравитацията), чиито книги са международни бестселъри. В рамките на “Синелибри” са предвидени четири прожекции на “Редът на времето”.

Тази есен, за радост на най-малките зрители “Синелибри” ще отбележи “100 години Уолт Дисни” с четири от най-обичаните анимационни продукции, удостоени с множество отличия: “Героичната шесторка”, “Смелата Ваяна”, “Зоотрополис” и “Замръзналото кралство”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино