Бизнесът иска държавна финансова помощ за фирмите със загуби от над 25%

Русия затваря границите си

Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

Увеличиха броя на контейнерите за разделно сметосъбиране в Елена

С функционирането на системата за разделно събиране на отпадъците в община Елена и подобряване на нейната ефективност през следващите години се цели намаляване на количествата от смесени битови отпадъци. Разделното събиране на отпадъци от опаковки се извършва от 2011 г. За да работи по-добре системата, през миналата година контейнерите тип „Ракла“ бяха подменени с тип „Иглу“.

Така съдовете действително се използват по предназначение и се ограничава възможността в тях да се изхвърлят каквито и да било смесени битови отпадъци. Увеличен е и броят на контейнерите, като от тази година в града вече са разположени 75 броя в 25 трицветни точки, което отговаря на изискванията на Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки на всеки 350 жители по настоящ адрес да се осигури една трицветна точка. Контейнерите се обслужват със специализирана техника от „Екопак България“ АД по определен график, достъп до който ще имат и общинските служители, които упражняват контрол.

През октомври 2017 г. в общината е въведена и система за разделно събиране на битовите биоразградими отпадъци. За начало в града бяха разположени 20 контейнера с капацитет 1100 л. Те се оказаха недостатъчни и общината закупи и постави още 12, в които се събират градински отпадъци, окосена трева, листа.

Със заповед на кмета на общината в града са обособени площадки за събиране на излезли от употреба електронно и електрическо оборудване, гуми и МПС и определени местата за негодни батерии и акумулатори. Така за всеки отпадък си има място, но се намират недобросъвестни граждани, които изхвърлят боклуци където им падне и трупат нерегламентирани сметища. Тяхното почистване през 2018 г. е струвало на общината 15 000 лв., а за настоящата година са предвидени още 10 000 лв. Това са пари от общата сметка за сметосъбиране и сметоизвозване т.е. от джоба на данъкоплатците. С тях могат да се свършат къде по-полезни неща за чиста и приветлива околна среда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.