Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Увеличиха броя на контейнерите за разделно сметосъбиране в Елена

С функционирането на системата за разделно събиране на отпадъците в община Елена и подобряване на нейната ефективност през следващите години се цели намаляване на количествата от смесени битови отпадъци. Разделното събиране на отпадъци от опаковки се извършва от 2011 г. За да работи по-добре системата, през миналата година контейнерите тип „Ракла“ бяха подменени с тип „Иглу“.

Така съдовете действително се използват по предназначение и се ограничава възможността в тях да се изхвърлят каквито и да било смесени битови отпадъци. Увеличен е и броят на контейнерите, като от тази година в града вече са разположени 75 броя в 25 трицветни точки, което отговаря на изискванията на Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки на всеки 350 жители по настоящ адрес да се осигури една трицветна точка. Контейнерите се обслужват със специализирана техника от „Екопак България“ АД по определен график, достъп до който ще имат и общинските служители, които упражняват контрол.

През октомври 2017 г. в общината е въведена и система за разделно събиране на битовите биоразградими отпадъци. За начало в града бяха разположени 20 контейнера с капацитет 1100 л. Те се оказаха недостатъчни и общината закупи и постави още 12, в които се събират градински отпадъци, окосена трева, листа.

Със заповед на кмета на общината в града са обособени площадки за събиране на излезли от употреба електронно и електрическо оборудване, гуми и МПС и определени местата за негодни батерии и акумулатори. Така за всеки отпадък си има място, но се намират недобросъвестни граждани, които изхвърлят боклуци където им падне и трупат нерегламентирани сметища. Тяхното почистване през 2018 г. е струвало на общината 15 000 лв., а за настоящата година са предвидени още 10 000 лв. Това са пари от общата сметка за сметосъбиране и сметоизвозване т.е. от джоба на данъкоплатците. С тях могат да се свършат къде по-полезни неща за чиста и приветлива околна среда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.