Уволненият охранител на Макрон призна, че е сгрешил

Макрон, охранител

Александър Бенала, бившият служител в Елисейския дворец, който е в центъра на скандал , засегнал френската изпълнителна власт, признава в интервю във в. "Монд", че е направил грешка. Той обаче отрича да е искал да навреди на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

"Нямам чувството, че съм предал президента, имам чувството, че съм направил голяма глупост. И че съм направил грешка. Но това е грешка по-скоро от политическа гледна точка – не трябваше да ходя на тези демонстрация като наблюдател и може би трябваше да се държа настрана", казва той за насилието на първомайска демонстрация, за което е обвинен.

"Не смятам, че има заговор, това е истината. За това, което стана после, съм много по-сдържан. На първо място имаше желание да бъде въвлечен президентът, това е сигурно", допълва той.

Според него случаят, разкрит от в. "Монд" на 18 юли, е "начин да бъде хванат президентът за яката".

"Аз бях този, чрез когото да стигнат до него, най-слабото звено. Опитаха се да ме уязвят, да ме убият, това беше също и възможност да засегнат президента", твърди Бенала.

Според него "хората, които извадиха наяве тази информация, са на високо ниво, политици и полицаи. "Не мисля, че е (министърът на вътрешните работи Жерар) Колон, на когото имам доверие, за него аз съм никой. Но има хора, които работят около него и които биха могли да го направят", посочва Бенала.

От миналата седмица президентството и правителството са под натиск заради "Бенала гейт", който предизвика няколко разследвания: съдебно, на полицейския инспекторат и на двете камари на парламента.

Разследват се ролята и правомощията на Бенала като служител на Елисейския дворец и наказанието, което му е било наложено за проявите му на 1 май (15 дни отстраняване от работа), без да бъде информирано правосъдието за случая.

Коментари

Задължително поле