Уволниха зам. министър на правосъдието като преподавател във ВТУ

Снимка: Архив

Уличиха го в целенасочена акция с педагогическите квалификации на 170 италиански учители

Ръководството на ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий” в понеделник е уволнило като преподавател заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов. Това стана ясно от официална позиция, подписана от ректора проф. Христо Бонджолов по повод разпространена информация, че вузът е анулирал 170 дипломи на италиански учители. Ето и пълния текст на позицията на ректора :

„С изненада прочетохме тиражираната информация, че Великотърновския университет е анулирал свидетелства за педагогическа квалификация и е подал данни в НАОА. Няма незаконно записани студенти, на които е издадено свидетество за учителска правоспособност, включително и от Италия. Има обаче заповед за дисциплинарно уволнение с дата 5 ноември 2018 г. на проф. Николай Проданов като преподавател, който не си изпълнява задълженията във Великотърновския университет, но не и като заместник-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу ВТУ в навечерието на тържественото честване на 55-та годишнина от неговото основаване.”

В началото на юли тази година Министерството на образованието и науката, след проверка във ВТУ, сезира Главния прокурор на Републиката относно решение на Академичния съвет. Повод стана достоверността на взето решение на Академичния съвет, касаещо признаване на висше образование на 170 италиански граждани. Това обаче бе опровергано от ръководството на висшето учебно заведение като ректорът лично заяви, че дипломите са изрядни и няма допуснати нарушения.

В понеделник беше разпространена информация, че ВТУ е анулирал дипломите на италианските учители, което, отново не е вярно, според позицията на ректора проф. Бонджолов.

Проф. д-р Николай Проданов беше назначен за заместник-министър на правосъдието по предложение на Цецка Цачева. Професорът влезе в Министерски съвет от квотата на “Обединени патриоти”.

Проф. Проданов има над 30 години преподавателска и научно-изследователска работа. Той беше преподавател към катедра “Публично-правни науки” в Юридическия факултет на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Беше и зам.-ректор по научното и кариерно развитие, но беше освободен от поста заради съкращаване на щата. От днес вече е уволнен и като преподавател в търновския вуз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование