Ударен интерес към нови специалности във варненските университети

 

Ударен интерес от страна на кандидатстудентите към нови специалности отчитат варненските държавни университети. В Икономическия /ИУ/ за "Съдебна администрация" кандидатите са били 48% повече от обявените места, а в Техническия /ТУ/ напливът към "Автомобилна техника" нареди бакалавърската специалност редом с традиционно най-популярните "Компютърни системи и технологии", "Софтуерни и интернет технологии" и "Индустриален дизайн".

92% от местата за първокурсници в ТУ са попълнени на първо класиране, което е с 20% повече от миналата година. В ИУ записването върви до петък. Там най-предпочитана е специалността "Туризъм" - кандидатите са 80% повече от определените по държавна поръчка бройки. Люта е битката и в Медицинския университет.

По четирима души се борят за всяка от обявените 315 бройки за първокурсници по медицина, дентална медицина и фармация. Солидна конкуренция ще има и за вход в новата специалност "Логопедия", за която тече прием на документи, прогнозираха от МУ. Оттам се радват на големия интерес към дебютния за България профил за военни лекари. Обучението на първите 20 бъдещи военни медици стартира наесен по съвместна програма с ВВМУ "Н. Вапцаров". В морската Алма матер приемът приключи и всички места са запълнени. Традиционно най-много са били желаещите да учат за капитани и механици.

Рекорден за последните 5 г. брой на кандидатстудентите отчита и частният ВСУ "Черноризец Храбър". Проучване сред младежите показало, че те избират университета заради добрата реализация, многото чуждестранни преподаватели и атрактивните специалности, съобразени с изискванията на пазара на труда. Най-предпочитани сред 24-те бакалавърски програми са "Национална сигурност", "Дигитална икономика", "Моден дизайн", "Информатика и компютърни науки", "Строителство на сгради и съоръжения".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България