Ударно изнасят зърно през порт Варна за Западна Европа

Двата терминала са избрани за своебразен хъб на големите газови проекти в Казахстан

Няколко кораба са на рейд в очакване да натоварят на пристанище Варна-Изток българско зърно от тазгодишната реколта. Само през настоящата седмица в пълна мобилизация трябва да бъдат експортирани над 100 000 тона от продукцията на родните фермери за клиенти в Германия, Франция и Испания. Тази година отново основният износ върви за Западна Европа, но и за страни от Африка и Азия.

От зърнената врата на България по море родното ни жито достигна дори до република Корея като част от отчетеното увеличение на стокообмена между двете страни, съобщиха за „Труд” от пресцентъра на най-големия и водещ държавен оператор „Пристанище Варна”ЕАД. Износът на зърно през терминала вече е надхвърлил 2 млн. тона. За по-бързата обработка на товарите на пристанище Варна – Изток работи чисто нов мобилен кран, а само за един месец са доставени два нови мобилни пристанищни крана, мобилна претоварна машина и спредер по инвестиционната програма на предприятието.

%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5От началото на годината до сега в двата терминала на дружеството са обработени над 7 млн.т товари. На пристанище Варна –Запад има увеличение от 8 % спрямо същия период на миналата година или над 125 000 двадесетфутови контейнери. Този ръст е показател за развитието на българската икономика, мерило за която е търговията през пристанищата.

Терминалите на порт Варна са избрани и за своеобразен чуждестранен хъб за мащабните газови проекти в Казахстан. От пристанището се претоварват огромни секции на по-малки кораби, способни да достигнат Каспийско море през Волго-Донския канал. Наскоро при невиждана досега в страната операция от огромен холандски кораб с палуба голяма почти колкото футболно игрище, е разтоварена гигантска 1000-тонна метална конструкция за проекта на евразийската република.

Коментари

Задължително поле