Удар в диафрагмата на Русия: Байдън иска да приеме Грузия в НАТО при специални условия?

Старият умен русофоб ще направи повече гадости на Москва, отколкото пристрастеният към санкциите Тръмп

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън на практика сформира своя външнополитически екип. В Америка новият състав на Държавния департамент вече е наречен интернационалисти и специалисти в борбата срещу Русия. Какво друго ще е назначението на поста заместник-държавен секретар на Виктория Нюланд, която е известна като архитекта на Майдана в Киев. 

В допълнение към Нюланд, в ръководството на Държавния департамент с голяма степен на вероятност ще бъдат Уилям Бърнс, бившия посланик на САЩ в Руската федерация Андреа Кендъл-Тейлър, и експертът по Азербайджан и Казахстан Нанси Макълдуни, бивш заместник-ръководител на американската дипломатическа мисия в Баку и Анкара, и Аманда Слоут, директор на Съвета по национална сигурност в Европа със специализация в Кавказ. Този подбор на кандидати недвусмислено говори за интереса на Байдън към закавказкия „заден двор“ на Русия.

Пол Стронски, старши сътрудник на програмата ''Русия и Евразия'', е убеден, че избраният президент на САЩ е събрал екип от „ястреби русофоби“, които въпреки това имат реалистична представа за Русия.

Също така има смисъл да се вслушаме и в мнението на китайците, които вярват, че новата американска администрация, ще е фокусирана върху идеите за социална демокрация, популярни в Демократическата партия, и ще бъде по-предпазлива по отношение на такава ценност като мира. "Байдън може да не харесва Русия, но все още има нужда от Русия в много аспекти на международните проблеми", пише базираният в Пекин Global Times.

От една страна, Байдън заяви, че няма да се поколебае да се съгласи с предложението на Путин за удължаване на договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия СТАРТ-3 за 5 години. От друга страна, той няма да се откаже от своята идеологическа враждебност към Русия. 

Обърнете внимание, че „старият Джо“ вече влезе в историята на САЩ като една от най-видните външнополитически фигури във Вашингтон, който според мнението на международната експертна общност е най-пряко свързан с разрушаването на СССР „без нито един изстрел“. 

В допълнение към СТАРТ-3, Байдън има и друг „жизненоважен интерес“, който е пряко свързан с Русия. Малцина знаят, че при Обама той бе отговорен за американско-руската геополитическа конкуренция в Каспийския басейн. И именно Байдън настоя да се подкрепи Грузия след войната от 08.08.08, докато президентът Тръмп, напротив, вярваше, че Вашингтон трябва да намали помощта за Тбилиси.

Нека ви припомним, че авантюрата на Саакашвили съвпадна с началото на тежка икономическа криза и Обама се съсредоточи върху вътрешните проблеми и така той всъщност се оттегли от международните военни и дипломатически отношения. Тогава, според ректора на Тбилиския държавен университет Георгий Хубуа, Байдън и Маккейн буквално прокараха пакета с помощи за Грузия в размер на $1 млрд. Освен това „старият Джо“ нарече тези пари „политическа инвестиция“, която един ден ще се изплати с лихвите. Изглежда, че това време идва.

Пол Стронски е уверен, че Байдън ще направи всичко, за да си върне доверието в САЩ, което беше загубено в постсъветското пространство при Тръмп. На първо място, новата администрация „ще направи реинженеринг - фундаментално преосмисляне и радикално препроектиране - на своето влияние върху Кавказкия регион“.

Байдън нарече политиката на Тръмп в Южен Кавказ разходка на слон в стъкларски магазин. Според мнението на международните глобалисти, Тръмп, след като инструктира бившия си съветник по националната сигурност Джон Болтън да донесе американската позиция в Грузия, Армения и Азербайджан, след него останаха само „геополитически отломки“. В администрацията на Тръмп, изглежда изобщо никой не разбра какво се случва в региона. Достатъчно е да се каже, че Болтън поиска Ереван да се помири с Баку като предаде Карабах, както и да затвори границата си с Иран и да се откаже от приятелство с Русия.

Именно след тези изявления на Болтън Баку се развесели и започна бързо да се подготвя за войната в Карабах. Алиев беше наясно, че ситуацията ще се промени драстично с напускането на Тръмп, затова той започна военна кампания по време на предизборната надпревара. В действителност, когато азербайджанците преминаха в офанзива, Байдън направи свое изявление: „Администрацията на Тръмп трябва да каже на Азербайджан, че няма да толерира опитите му да наложи военно решение на този конфликт. Необходимо е също така да стане ясно на Армения, че районите около Нагорни Карабах не могат да бъдат окупирани безсрочно и че трябва да започнат надеждни преговори за трайно уреждане на конфликта, веднага, щом се сключи примирие".

Но времето е загубено за американците. Сега Москва контролира отношенията между Армения и Азербайджан. Експертът Фарид Шафиев, ръководител на аналитичния център за анализ на международните отношения, свързан с азербайджанското правителство, заяви, че Демократическата партия е традиционно приятелска с арменското лоби в САЩ, поради което руският мироопазващ мандат ще бъде от полза за Баку в близко бъдеще. Всичко, което Байдън ще предложи на азербайджанците, трябва да разгледа от този ъгъл.

Всъщност Байдън няма много възможности. За да отдалечи Ереван от Москва, Вашингтон трябва да обезцени победата на Азербайджан, и по-специално да поиска от Алиев да върне спорния град Шуши и някои други територии на арменците, както арменците настояват в „пътната карта“ на карабахската група от Минск. Ясно е, че Баку няма да се съгласи доброволно на това. 

Затова Байдън ще започне с Грузия, сигурен е Стронски. Той винаги се интересуваше от тази страна. Корнелий Какачия, глава на аналитичния център в Института за грузинска политика, заяви, че „при администрацията на Тръмп този регион беше изоставен“. Сега, по думите му, "идват сигнали от Вашингтон за насърчаване и защита на демокрацията" в региона, като се вземат предвид желанията на Тбилиси да се присъедини към НАТО.

Между другото, немските медии, коментирайки текущите отношения между грузинското министерство на отбраната и Пентагона, напомнят, че на срещата на върха през 2008 г. в Букурещ тогавашните лидери на алианса обещаха, че Грузия ще стане член на НАТО. Разбира се, че има пречки под формата на неразрешени териториални спорове. Смята се, че докато Абхазия и Южна Осетия не се върнат в Грузия, тя няма да види членство в НАТО. Това са изискванията, изложени в Устава на военния съюз. 

Независимо от това бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен вече предложи Грузия да се присъедини към Алианса при специални условия. Тбилиси също намира това предложение за интересно, казват те, и това е нещото, което ще извади Абхазия и Цхинвали от териториите, които ще бъдат защитени от Алианса.

Например, Люк Кофи, директор на Центъра за външна политика на САЩ, сподели информация, че „грузинските официални лица казват, че те са щастливи да приемат споразумението за членство в НАТО с компромис, който да изключи тези две територии от гаранцията за сигурност, съгласно член 5, докато въпросът не бъде решен по мирен начин". 

Както се казва, ако има политическа воля от страна на Вашингтон, компромисът по влизането на Грузия в НАТО е възможен. Тогава, според логиката на грузинските интернет потребители, арменците ще завидят и ще тръгнат с Грузия заедно по същия път. В крайна сметка членството в Алианса ще доведе до присъединяване им към ЕС. А там, разбира се, е далеч от икономическия „рай“. 

Присъединяването на Грузия към НАТО (а след това и на Армения под влиянието на местните „соросоиди“) ще причини огромни политически и военни разходи за Русия, които многократно ще надхвърлят ефекта от санкциите. В тази връзка президентът „миротворец“ Байдън носи много повече рискове от икономическите атаки на Тръмп. 

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле