На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Удължиха бедственото положение в разградски общини заради чумата по свинете В Разградско няма нови положителни проби след първите 6 при диви прасета

До 5 септември е удължен срокът на бедственото положение в общините Исперих, Самуил и Завет, като превенция за недопускане на чумата по свинете. Това съобщиха от Областната управа в Разград, където в четвъртък отново заседава епизоотичната комисия. Населени места от трите общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около голяма промишлена ферма и в тази връзка се налагат извънредните мерки.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните до момента в Разградско няма нови положителни проби, след първите 6, взети от диви прасета, открити на територията на Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар”. От изпратените миналата седмица 27 нови проби няма положителни. Тази са дадени за изследване още 11 и за част от тях се чака информация. Последните 38 проби отново са от територията на ловното стопанство и землищата на селата Черковна и Голям извор.

От Областната управа допълниха, че са дадени инструкции за изготвянето на списък с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20-километровите зони около индустриални ферми. Тези списъци ще бъдат използвани като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лева на двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е апелирал към институциите да изготвят максимално бързо списъците, за да си получат хората подпомагането своевременно. Списъците трябва да бъдат заверени от кмета или кметския наместник на населеното място, официалния лекар и от областния управител.

От Областната управа обявиха, че при намиране на мъртви прасета по нивите земеделците трябва да подават сигнали за това в съответните горски стопанства, в които са разкрити и горещи телефонни линии заради ситуацията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.