Удължиха бедственото положение в разградски общини заради чумата по свинете

В Разградско няма нови положителни проби след първите 6 при диви прасета

До 5 септември е удължен срокът на бедственото положение в общините Исперих, Самуил и Завет, като превенция за недопускане на чумата по свинете. Това съобщиха от Областната управа в Разград, където в четвъртък отново заседава епизоотичната комисия. Населени места от трите общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около голяма промишлена ферма и в тази връзка се налагат извънредните мерки.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните до момента в Разградско няма нови положителни проби, след първите 6, взети от диви прасета, открити на територията на Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар”. От изпратените миналата седмица 27 нови проби няма положителни. Тази са дадени за изследване още 11 и за част от тях се чака информация. Последните 38 проби отново са от територията на ловното стопанство и землищата на селата Черковна и Голям извор.

От Областната управа допълниха, че са дадени инструкции за изготвянето на списък с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20-километровите зони около индустриални ферми. Тези списъци ще бъдат използвани като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лева на двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е апелирал към институциите да изготвят максимално бързо списъците, за да си получат хората подпомагането своевременно. Списъците трябва да бъдат заверени от кмета или кметския наместник на населеното място, официалния лекар и от областния управител.

От Областната управа обявиха, че при намиране на мъртви прасета по нивите земеделците трябва да подават сигнали за това в съответните горски стопанства, в които са разкрити и горещи телефонни линии заради ситуацията.

Коментари

Задължително поле