Климатологът Георги Рачев: След неделя ни очаква ново затопляне

Издирват бракониери, убили благороден елен в Севлиевско Трупът на животното е открит вчера от горски

АПИ: Системата за продажба на е-винетки работи нормално

Желяз Андреев: Вече съм свободен човек, Интерпол свали червената бюлетина

Изтребители на НАТО прихванаха руски военни самолети над Балтийско море (СНИМКИ и ВИДЕО)

Попфолк певицата Джулия се омъжи тайно (СНИМКА)

Карлос Контрера: Турция краде 15 000 работни места и милиарди евро от София

Маскирани нахлуха в детска градина, ограбиха готвачката

„Pussycat Dolls“ се събраха отново

Заловиха 40-годишен, извършил телефонни измами за близо 13 000 лв. Мошеникът е в ареста за 24 часа

Празникът на еленския бут ще бъде през ноември Еленчани канят гости отблизо и далеч да се докоснат до традициите на балканджиите

Кола блъсна моторист пред Югозападния университет в Благоевград

Откриха в Търново 44-годишен, издирван от софийската полиция Днес го конвоират до столицата

Дарко и Марги Хранова с общ видеоклип Видеоклипът на песента „Път на любовта” е заснет от екипа на режисьора Ненчо Касъмов

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за борба с трафика на хора

Ужасното завръщане на историята Защо в САЩ събарят паметници от Гражданската война

Какво се промени в Съединените щати, за да избликне тази неистова омраза, довела до смърт в Шарлотсвил?

Колкото и странно да изглежда, но не само в посткомунистическа Източна Европа трудно се разделяме с миналото.

В началото на прехода, когато се чудехме как да се разделим с недемократичното си минало, ни даваха за пример Испания. Става дума за комплекса Долината на падналите в Сан Лоренсо де Ел Ескориал, където след ужасната Гражданска война (1936–1939) е постигнато помирение чрез погребаните там кости на сражавалите се в защита на републиканското правителство и на свалилите го метежници.

Като много други неща от началото на прехода, и това се оказа не съвсем вярно. Не защото мемориалът е построен по заповед на диктатора Франко, не защото заповедта за построяването му цели да се увековечи „паметта на падналите в знаменития ни Кръстоносен поход… като част от победата”, не и защото след смъртта си Франко е погребан там. А защото костите на републиканците са пренесени насила там през 1959 г., без съгласието на семействата им и едва през 2007 г. социалистическото правителство позволява на наследниците да получат останките, за да ги погребат по своя воля.

Така изглежда помирението и в испанския случай. А как изглеждаше при нас през 90-те години? Никак – помирение нямаше, защото беше дошло времето потиснатите до 1989 г. да получат възмездие от потискалите ги. Преходът започна с премахване на едни паметници, взривяване на други (мавзолея), изоставяне на трети на разрушителното действие на времето (паметника пред НДК и много други по градове и села). Спорове имаше, но вяли, защото малко хора бяха готови да се борят за съхраняване на каменната памет от близкото минало, докато повечето се преориентираха към силните на деня.

Защо днес отново говорим за паметници? Заради ставащото отвъд океана, в страната, към която политици и много българи гледат с „надежда и любов“.

В страната, в която според президента Томас Джеферсън „Дървото на свободата е посадено”, става нещо странно. Събарят паметници от Американската гражданска война (1861–1865) – най-значимият и кръвопролитен конфликт, утвърдил федералния облик на САЩ. И това независимо, че от войната е минал век и половина, а паметниците са на почти сто години.

Какъв е проблемът? За да бъде разбран, е нужна историческа справка. Премахваните паметници са на конфедерати, както се наричат бойците от южните щати. А войната е причинена от икономическото противопоставяне между бързо индустриализиращите се северни щати благодарение и на евтиния труд на европейските емигранти, и аграрните южни щати, които имат обширни територии, включително и откъснати от Мексико, но нямат достатъчно работна ръка за отглеждането на памук, тютюн и други суровини за Севера, затова използват робския труд на докараните от Африка.

Спорът възниква в средата на ХІХ в. и е за използването на робски труд в Съединените щати, след като Европа го е отменила още в началото на ХІХ в. Югът защитава робството преди всичко по икономически причини, докато Северът го отхвърля от гледна точка на либералните идеи, пренесени от Европа и въплътени в американската конституция. Която обаче във вида си от 1787 г. не забранява робството и не гарантира гражданските права.

Победата на противника на робството Ейбрахам Линкълн в президентските избори през 1860 г. предизвиква страха на Юга, че забраната на робството окончателно ще го превърне в аграрен придатък на Севера. И южните щати един по един – Южна Каролина, Мисисипи, Флорида, Алабама, Джорджия, Луизиана, Тексас напускат съюза. Те се обявяват за Конфедеративни американски щати, но тъй като възможността за излизане от съюза не е предвидена в конституцията, федералистите защитават съюза с оръжие в ръка. Така Гражданската война започва заради спор за робството, но се трансформира в ожесточена битка между федералисти и конфедерати.

Струва ми се, че тази историческа справка беше необходима, за да стане ясно за какво американците спорят толкова ожесточено днес. За интерпретацията на отдавнашните събития и за материалния спомен от нея. Трябва да призная, че години наред давах на студентите за пример умението на САЩ да преодоляват травмите от Гражданската война, защото по местата на най-ожесточените битки имаше паметници както на победителите от Севера, така и на победените от Юга. В средата на 90-те години направих такава обиколка и бях изумена от огромната разлика с положението в България. Само че днес вече не е така.

Какво се промени в Съединените щати, за да избликне тази неистова омраза, която доведе до смърт в Шарлотсвил, Вирджиния? Стана това, че миналата година за президент на САЩ беше избран неконвенционалният Доналд Тръмп. И проблемът не е, че той получи по-малко гласове в националния вот, това се е случвало и преди без разрушителни последици. В проблем се превърна неговата кампания, която заложи на огорчението на бялата средна класа от загубените обществени и икономически позиции, на бунта на традиционалистите от средните щати (разположени между Източното и Западното крайбрежие), сиреч на „едноетажна Америка”.

Тръмп им обеща да си върнат гордостта, че са американци, да си припомнят времената на американското величие. Независимо какво е имал предвид, той беше подкрепен от наследниците на загубилите Гражданската война бели в южните щати, които видяха в победата му (си) карт бланш за настъпление срещу господството на либералите. Само че реалностите в южните щати вече са много различни, наследниците на робите са много повече и с нараснало самочувствие. И тогава, в хода на нарастващото противопоставяне между консервативна и либерална Америка, паметниците на конфедератите в южните щати започнаха да изглеждат неприемливи, защото се трансформираха от спомен за загубената война в олицетворение на робството. Независимо че командващият армията на конфедерацията ген. Робърт Едуард Ли не е имал роби.

Съвсем не искам да кажа, че вината за сблъсъците е на либералите. Често те само реагират срещу превръщането на паметниците на конфедератите в символ за крайните националисти, привържениците на „бялата сила“. Това, което искам да кажа, е, че когато разделението в обществото нарасне, историята „оживява“ по ужасен начин, превръща се в довод и оръжие.

Затова кадрите от Дърам, Северна Каролина, където на 14 август паметник на войник-конфедерат е вързан с въже около шията, съборен и ритан от „либералите“, по-скоро напомня за участта на паметниците на Саддам Хюсеин, отколкото на постмодернистки хепънинг.

Историята се завръща в грозен вид. Сякаш за да ни напомни думите на Джордж Оруел: „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото”.

Но вместо да се въртим в омагьосания кръг на миналото, не е ли по-добре най-после да заживеем в собственото си настояще, за да подготвим общото си бъдеще. И да оставим паметниците да ни напомнят какво е било, а не да ни предричат какво ще бъде.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (33)

 1. Другарката професорка е на всяка манджа меродия и на всяко гърне похлупак . Няма тема по която да не е компетентна. Ако иска да я чета да си сложи псевдоним.

  1. Всички тези проблеми са отдавна разисквани в трудовете на Асман и Нора. Но другарката-професорка е като чукча: „писатель не читатель“

 2. Ми професорката да подеме акция за възстановянето паметниците на Хитлер, Сталин и Георги Димитров, или най-малкото да заклейми тези, които ги разрушиха, за да повярвам , че е почтена. Иначе бла-бла-бла.

 3. Искра Баева очевидно иска да контролира бъдещето, контролирайки миналото и затова пасквилът й е пълен с откровени неистини. Гражданската война избухва заради това, че Югът се отделя от Севера в отделна държава, а Севера иска да се запази съюза. Поне четири робовладелски щата са на страната на Севера. Най-големите генерали на Севера са робовладелци и освобождават робите си чак след влизането в сила поправката на Конституцията. Много негри се сражават на страната на Юга и това е описано от Маргарет Митчъл. Самият Линкълн казва: „Моята цел е запазването на Съюза., а не освобождаването на негрите. Ако бих могъл да запазя Съюза без да освобождавам негрите, не бих освободил и един негър“.

 4. Ето ви един пример, защо не е работа на магарето къде пасе коня. „Професор“ Раева и понятие си няма за какво иде реч, като в последния си абзац сама си се конфронтира, че е по-добре да живеем в собственото си настояще а не да се ровиме в миналото, което тя прави с такава охота, за сметка невежеството което лъха от писанията си. Ако е така лошо. Ако е поръчкова статия, тогава може.

  1. Велемире, още по-лошо е. И поръчкова и професионално безсилие заедно.

 5. Познавах един от испанските дипломати в София. Човекът имаше баща, загинал в Гражданската война. В разговорите си с мен той не криеше дълбоката си неприязън към Франковия режим и знаеше две неща, че тази неприязън се предава по-нататък в поколенията и второq че тогавашния испански крал е възпитаник на Франко. А кой къде е закопавал мъртвите да питат тия от Първата световна война, където на костите не е пишело германец или французин.

 6. Прекрасна статия на Искра Баева , както винаги !

  1. Еее Баева, циганката ли умря, та се хвалиш сама?

 7. Тотално неразбиране на причините за войната.
  Хората в юга са имали среден доход към 400 000 на година най бедните в севера са имали към 20 000 на година. Живеят в една държава и то федеративна… Продължението е ясно. Робите са повод и смазващ придатък който ще разтури държавата след 20 години.

  1. Вие я разтуряхте тая държава 50 години пък то СЕСЕРЕ взе, че се спомина първо.

 8. Манджа с грозде от проф. Баева – тя твърди, че не иска да каже, че вината за сблъсъците в Шарлотсвил е на либералите, но никъде дори и не намеква, че вината е на белите супремасисти, расисти и Ку-Клукс Клан??? Цяла Америка, с изключение на Тръмп, го твърди всеки ден. На кого все пак е вината, проф. Баева? Трябва ли да се чудим защо комунистите си падат по такива като Тръмп и Путин? Как пък ние не сме сетили да дигнем паметници на Сюлейман паша и други поробители, да забравим миналото, защото вече живеем в мир?

  1. Не бе СОРОСОИДЕН ГНУС носещ великото има на Апостола на Свободата – т.нар. ‘неолиберали’ са издънки на комунистическия експеримент в Изт.Европа,Африка,Азия и Лат.Америка – ТЕ СА МАРКСИСТИ,УБИТНЯК,ПОВЕЧЕТО ГЛАСУВАХА ЗА бърни сандърс – ‘марксист-милионер’!!! А защо бившите комуняги предпочитат г-н Доналд Тръмп – АМИ ЗАЩОТО ЧОВЕКЪТ ИМА ЗДРАВ РАЗУМ а двете партиики в ам.конгрес са двете страни на една монета!!! КЪДЕ БЕ ЗАДРЪСТЕНЯК ВАСИЛЕ ПО-ТОЧНО РАЗБРА,ЧЕ „ЦЯЛА АМЕРИКА“ БИЛА КАЗВАЛА ЧЕ ИМАЛО ‘нацисти’ ,’расисти’ ‘супремасисти’ и т.н. АМА МНОГО СТЕ КУХИ ТОВА СОРОСОИДИТЕ,а пък и претенции имате,че нещо тук таме сте „попрочели“!!! МОЖЕ И МИЛИОН СТРАНИЦИ ДА ПРОЧЕТЕ НЯКОЙ И ПАК НИЩО ДА НЕ РАЗБЕРЕ – въпрос на интелект,ТЪПАКО!!!

   1. Гоце, ти от отбора на ония Гоце ли си ? Несвързаните ти бъртвежи, както и ниското ти ниво са типични за руските тролове. Както и ниската им обща култура. Няма как да развие интелект някой, който не чете. Ти си най-добрия пример за това.

 9. Истината е че, Дедето изял Съперник за Сърцето на Бабето. ..Опекъл на сред гората да гледат и се учат децата…!!! Било е нявга и далеч…Има ли го веч…??? Будь Здоров, мироборец Петров.

 10. Aлеле Стефчо , Бата мата и с двата та..ка…!!! Будь Здоров, закрил очи, Петров.

 11. АНАЛИЗЪТ на Проф. БАЕВА е ОТЛИЧЕН…!!! Будь Здоров, едвали би написал нещо по- добро и самият Академик Петров.

  1. Кой е тоя академик Петров, че и с главна буква?

 12. ..“..забраната на робството окончателно ще го превърне в аграрен придатък на Севера“. ..дали, ама едвали…!!! Будь Здоров.

 13. С робство или не Северът е във Прогрес, а пък Югът винаги във Стрес…!!! Генетиката е една наследствена Величина до края на Света…!!! Будь Здоров, климатолог Петров.

 14. Нищо ужасно няма в това завръщане на историята. (Брее Баева нещо подочула от теория на историята…критиците на Фукуяма може би? На какъв език ли ги е чела или от някое руско списание- преразкази?) Ужасното е в Сребреница или Сирия. Че катурнали няколко паметника е по-скоро нормално. Но ясно е от какво я е страх девалвираната професорка. Самата тя е такъв ненужен паметник, хеле пък работодателите й (неофициалните). Страх ги е, че и те могат да рухнат и то преживе. Зaтова пищят „не рушете паметниците“, като имат пред вид :“нас не пипайте“. Иначе тези възхити от мирното съжителство на американските паметници, ако бяха истински трябваше да са се пренесли на наша почва. Не си спомням Балева да защити идеята за паметник на загиналите турски войници на Шипка.

 15. Генерал Ли не бил имал роби … – не само, че е имал (наследил ги от тъста си), а и ги е наказвал с биене с камшик (е, някакви си 50 удара на човек), когато неуспешно са се опитали да избягат на свобода. А освен това май лично е участвал в наказанието им, понеже отговорникът им е отказал да изпълни заповедта. Все пак Ли е проявил великодушие – чернокожата Мери Норис е била наказана само с 20 удара с камшик, съблечена до кръста – в присъствието или с вероятното участие на същия този благороден и свят „генерал“. Генерал Ли, при всичката му приписана слава, е посредствен военен и долен расист и престъпник.

 16. Няма раси, само разни класи.Ако има раси , излишно е да говорим за разни класи..!!! Будь Здоров, Академик Петров

 17. Отгоре на това, някои Креолки са голяма красота…!!! Будь здоров,да ги гледаш със Любов.

 18. Освен това, напр. Джон Люис попада извън концепцията „раса и класа“. Той е просто Афро-Американец. Няма “ А,“ няма “ Беее“, Академик Петров знае най-добре…!!!

 19. Само Другарят Дарвин знае най- добре. ..Кой Кога Банана Бере..!!! Ама публично не се яде..!!!Неприлчно е,нали, да ти гледат зейнали зъби…!!! Будь Здоров, пак Академик Петров.

 20. 1.Разни Канибали станали са Либерали и Вегетарианци във добавка към Човешкото като Подправка…!!! 2. Във Имението Тара, Скарлет Ашли набара…После Атланта Гореше, Скарлет пък я сърбеше…Само Рет да открие… директно ще й го забие…!!! Маргарет четете, а после пишете и не се дивете кат телята във гората…!!!

 21. И Утре е Ден…!!! Край на Една и Начало на друга Епопея…!!! Време е за Сън…Лека нощ деца, очички затворете, но майките пазете, защото през нощтa стават чудеса…!!! Будь Здоров.

 22. Колко много научих за ген. Ли и робството в Краваристан, че чак се замислих за чалмите дето нахлуват сега в европата с помощта на мръсните краварски прогресивни говеда.

 23. Едни са “ кравари “ , други са шопари, трети като Ванчо Калпазанчо Измекяри…!!! Буд Здоров

 24. Когато Ванчо Калпазанчо Видяха от Страх Побегнаха и Дълго Плакаха, а Майките им Просба Писаха: “ Никому Не е мило, скрийте туй Плашило…!!!

 25. След 10 год живот с негри мога да кажа че има невероятни приятни хора сред тях. Също така съм убеден че генерал Лий не случайно ги е бичувал и дори си мисля че е провил великодушие. Негрите доста ги мързи и единици са тези, които могат да разберат философската концепция за заплатения труд…
  Те са израстнали обречени на консумация без да се трудят с хилядолетия и са непригодни са тпва общество. Мястото им е в тематични паркове.

 26. Борис Истината Казва…!!! БудьЗдоров.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.