Уиски за шефа, хляб за персонала

Семействата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, ядат по-малко хляб и месо, но повече плодове, риба, кашкавал и мляко, отколкото семействата на работници.

Пандемията промени потреблението на основни храни

Началниците ядат по-малко кюфтета, но повече луканка, плодове и риба

Правим домашен хляб

Шефовете пият повече уиски, но ядат по-малко хляб от персонала си. Началниците ядат повече луканки и филета, но по-малко кюфтета и наденици от подчинените си, показват данни на НСИ. Пандемията доведе до промени както в потреблението на основни храни, така и в това за какво домакинствата харчат парите си.

Противно на очакванията, семействата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, ядат, пушат и пият по-малко, отколкото семействата на работниците. Но шефовете ядат повече от някои по-скъпи храни. В работническите семейства хапват повече хляб, брашно и тестени изделия (84,1 кг. на човек за година, при 65,1 кг. на човек в семействата на мениджъри), месо (36 кг. на човек годишно, при 32,4 кг. в домакинствата с шефове) и месни продукти (13,4 кг. на човек, при 11,1 кг. в семействата на мениджъри). В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (53 кг. на човек, при 47,8 кг. в семействата на обикновени работници), както и малко повече домати, краставици, риба, луканка, кашкавал, прясно и кисело мляко.

През 2020 г. намалява потреблението на хляб във всички домакинства, което е тенденция от няколко години. С повишаването на дoходите на хората те ядат по-разнообразна храна и намаляват хляба. Но заради пандемията през 2020 г. рязко е нараснало потреблението на брашно - с 28% в семействата на мениджъри и с 13% в домакинствата на работници. Причината за това е, че когато останаха вкъщи много хора започнаха да си правят домашен хляб.

Това, че хората ходиха по-малко по ресторанти, доведе до увеличение на потреблението на някои храни. Например на консерви с месо (+16,7%), зеленчукови консерви (+9,2%), конфитюри (+14,3%) и ядки (+7,7%). Огромен ръст от 17,6% има и при консумацията на захарни изделия заради по-дългото време, прекарано от хората пред телевизора с нещо сладко в ръка.

Заради по-малкото посещения на ресторанти е намаляло пиенето на алкохол и пушенето на цигари. В резултат в домакинствата на шефовете всеки е изпушил средно по 934 цигари за година, при 1046 цигари в семействата на обикновените работници. В семействата на мениджъри са изпили по близо 35 литра алкохол на човек за година, при 37,6 литра на човек в семействата на работници. Мениджърите пият повече уиски, а работническите семейства водят по потребление на бира, вино и ракия. Но е любопитно, че заради стоенето вкъщи мениджърите са изпили по-малко бира и вино, но са увеличили чашките с ракия. А работниците са намалили бирата, за сметка на виното и ракията.

Нарастват парите в домакинството, ако човек има наети служители

Мениджърите с 55% по-високи доходи

Живеем с 607 лв. на месец

Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 55% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници. Като през годините тази разлика нараства.

Годишните доходи на едно домакинство са средно 15 704 лв., а на човек - 7288 лв., показват данните на НСИ за 2020 г. Това прави по 607 лв. на човек на месец. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата достигна 1500 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от съпрузите да взима висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително. Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 32 262 лв. А на всеки от семейството се падат по 11 883 лв. годишно, което прави по 990 лв. на месец. Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 20 855 лв. А на човек се падат само по 7773 лв. годишно, или 648 лв. на месец.

Ако главата на семейството е специалист в своята област, т. е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, средният годишен доход на домакинството е малко над 28 хил. лв., което прави по 2336 лв. на месец. На човек от домакинството се падат по 11 678 лв. за година, или по 973 лв. на месец.

Оказва се, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му не са драстично по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството близо седем пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Намалиха козметичните процедури

Най-голяма е разликата в свободното време

Спестяваме повече

Мениджърите харчат за образование и за свободното си време близо два пъти и половина повече от семействата, в които главата е обикновен работник.

Най-голямата разлика между семействата на шефовете и работниците не е в храната на масата, а в това как прекарват свободното си време. Домакинствата на мениджърите дават за свободно време и образование близо два пъти и половина повече от тези, в които главата е обикновен работник (1691 лв. годишно за семействата на шефовете срещу 681 лв. за работниците).

Тъй като през миналата година повече време си стояхме в къщи, са намалели разходите на семействата на мениджърите за свободното време - с 20,8%, за дрехи и обувки - с 23,5%, за транспорт - с 18,6%. Домакинствата на работници също са свили тези свои разходи.

Но мениджърите и работниците значително се различават по отношение на парите за здравеопазване. През миналата година разходите на семействата на шефове за здраве са намалени с 44,5% до 617 лв. за година. А разходите за здравеопазване на домакинствата на работници са нараснали с 12,9% до 711 лв. Оказва се, че заради пандемията хората с по-високи доходи са ограничили козметичните процедури и посещенията при лекар, които може да бъдат отложени. А хората с по-ниски доходи, се е наложило заради пандемията да похарчат повече пари за здравето си.

Разходите за наеми и битови сметки на семействата на шефовете (2320 лв. годишно) не се различават много от тези на работниците (2208 лв.).

В пандемията, тъй като много разходи бяха свити, хората са спестили повече пари. Но семействата на шефовете успяват да спестяват доста повече от тези на работниците (3744 лв. годишно срещу 1294 лв.). Мениджърите взимат и повече кредити (1912 лв. срещу 200 лв. за семействата на работниците).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения