Украински експерт: Без руските нефтопродукти пазарът в Украйна ще се срине

Експертът от Института по енергийни стратегии в Киев Юрий Королчук предупреждава, че прекратяване на доставките на руски нефтопродукти за Украйна ще се превърне в катастрофален удар за украинския пазар и ще го доведе до срив, пише руският „Взгляд“.

Украйна внася от Русия 60 на сто от нужното й гориво. Затова то е толкова важно за стабилността на вътрешния пазар.

"Ако Русия наистина спре доставките, тогава у нас ще настъпи истински колапс в сектора на нефтените продукти и този срив може да продължи поне половин година, докато ситуацията се стабилизира и пазарът се преориентира“, е заявил Королчук в интервю пред портала "Обозреватель".

Преди време ситуация Русия и Беларус намалиха доставките на топливото, след което в Украйна цените на бензина скочиха нагоре.

"Просто няма да успеем бързо да се преориентираме и за нас това означава срив на пазара. На другите пазари може и да няма достатъчно допълнителни обеми, които да помогнат бързо да спрем възникналия дефицит. В такъв случай дори е сложно да прогнозираме до къде ще „хвръкнат“ цените на нефтените продукти и как ще се променят те. А това ще бъде катастрофален удар", предупреждава експертът.

По негово мнение обаче Русия не е заинтересована да спира доставките за Украйна, тъй като това за нея означава загуба на приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа