Украински министър: Тази година ще произведем хиляди дронове с далечен обсег

Украйна тази година ще произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, които ще могат да нанасят удари дълбоко на територията на Русия, като вече до 10 компании правят дронове, способни да стигнат до Москва и Санкт Петербург. Топва заяви пред агенция Ройтерс украинският вицепремиер и министър на иновациите и цифровата трансформация Михайло Фьодоров.  

"Разраства се категорията на дронове камикадзе с голям обсег на действие - 300, 500, 700 и 1000 километра. Преди две години тази категория изобщо не съществуваше...", обясни той.

33-годишният министър е сред водещите фигури в Украйна, които насърчават частни военни стартъп компании да въвеждат иновации и да надграждат индустрията за производство на дронове, информира БТА.

По думите му неотдавнашната серия от нападения срещу руски петролни обекти отразява напредъка на правителството в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличаването на финансирането за този сектор. Фьодоров отбеляза, че държавата действа като рисков инвеститор.

В рамките на инициативата "Брейв 1" (BRAVE1), която Киев предприе миналата година, стартиращи предприятия в областта на военните технологии са получили безвъзмездни средства в размер на около 2,5 милиона долара. Тази година средствата ще бъдат увеличени около десет пъти, обеща украинският министър. 

Само една от 10-те компании, които произвеждат дронове, способни да стигнат до Москва или Санкт Петербург, е държавна. Същевременно през миналата година украинското производство на дронове увеличи над 120 пъти, отбеляза Фьодоров.  

Като цяло през миналата година са сключени договори за над 300 000 безпилотни летателни апарата от различни типове, а повече от 100 000 са изпратени на фронта. Тези цифри не включват доброволческите доставки, които според Фьодоров имат "значителен принос".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа