Украйна готви визов режим за руснаците

Той предвижда биометричен контрол и предварително уведомяване

Министерството на външните работи на Украйна се готви да въведе в действие визов режим с Русия. Това обяви в петък външният министър Павел Климкин на пресконференция.

„Само визов режим с Руската Федерация ще бъде ефективен и ще ни позволи да контролираме кой и как идва от Русия“, отбеляза той, като добави, че за това е „необходимо политическо решение“, предаде ТАСС.

По думите на Климкин, МВнР на Украйна вече се готви за този процес. „Ние се готвим за това. Пресметнахме колко допълнителни усилия са ни нужни – и консулски и технически, за да задействаме (визовия режим с Русия)“, уточни той.

Първият ход в това направление, по думите на Климкин, е изработването на програмно обезпечение, необходимо за внедряването на електронна система с предварително уведомяване за пътувания на руски граждани в Украйна. „Руснаците трябва да предупреждават за своите пътувания и това задължително ще бъде въведено“, отбеляза той.

В момента при влизане в Украйна трябва да се премине биометричен контрол: от всички руски граждани се взимат пръстови отпечатъци, а освен това от тях се иска биометричен задграничен паспорт и документи, потвърждаващи целта на визитата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа