Украйна отказва амнистия и специален статут на Донбас

Снимка: Pixabay

Украйна няма да прави промени в своята конституция, които биха се отнасяли до предоставянето на специален статут на Донбас, тъй като този въпрос е регламентиран от реформата на децентрализацията на страната и не планира да използва механизма за пълна амнистия за страните в конфликта като част от Минските споразумения. Това съобщи външният министър на Украйна Вадим Пристейко, цитиран от TACC.

"В споразуменията от Минск се казва, че ще има реформа на украинското законодателство, която се основава на децентрализация. Ние не правим промени в конституцията, продължаваме пътя на конституционната реформа, а основата е децентрализацията. Ние предлагаме страната, която стои зад линията на съприкосновение да разбере: шансът за тяхното развитие е децентрализация. Ние няма да въвеждаме никакви специални и неспециални статути в конституцията", подчерта той, говорейки в Киев на форума на Ялтинската европейска стратеги.

В същото време Пристейко добави, че Украйна обмисля възможността за компромиси в закона за специалния статут на Донбас.

Външният министър отбеляза също, че украинската страна не обмисля възможността да предостави пълна амнистия на участниците в конфликта в Донбас като част от преговорите за прилагането на споразуменията от Минск.

Коментари

Задължително поле