Укротиха река, наплашила село край Монтана

Малката река Вировска, която при обилни дъждове приижда и залива къщите на село Вирове, след десетилетия на страхове и опити за решаване на проблема, вече е безопасна. Речното корито е почистено и коригирано, съобщи кметът на община Монтана Златко Живков. „Това е най-мащабната превенция, извършена за първи път от десетилетия. Тя бе изключително наложителна в регулацията на селото.

Фирмата, която се зае с тази дейност, е направила корекцията на реката по възможно най-добрия начин”, коментира Живков. Корекцията е извършена по проект на община Монтана, за който Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии е отпуснала 171 000 лева. Според кмета на Вирове Борис Цветков въпреки че реката застрашавала селото, близо половин век нищо не е правено, само през 2006 г. бил почистен един незначителен участък, но угрозата от наводнения останала. „Сега всичко е свършено както трябва – премахнати са храсти, дървета и боклуци. Коритото е коригирано. Хората може да са спокойни”, сподели Цветков.

Местните жители трябва да пазят реката и да не я пълнят с отпадъци, за да не я превърнат отново в заплаха за домовете си, призоваха от общината.

Коментари

Задължително поле