УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив избрана за лечение на пострадали военнослужещи по време на учението „Saber Guardian – 2017“

Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив е избрана за извършване на лечебно-диагностични дейности на пострадали военнослужещи по време на провеждащото се на територията на България многонационално учение „Saber Guardian – 2017“ на НАТО.

Първата пловдивска университетска болница отговаря на всички изисквания на военните: разполага с клинични звена, които отговорят на най-високото трето ниво на компетентност – както по отношение на подготвеността на служителите си, така и заради модерното медицинско оборудване.

Освен това УМБАЛ „Свети Георги“ има и добре поддържана и осветена хеликоптерна площадка. В началото на миналата седмица в болницата е сформиран оперативен щаб, който включва началникът на отдел „Управление на системи за сигурност“ доц. д-р Златин Киряков, началникът на Спешно приемно отделение д-р Кирил Атлиев, началниците на Първа и Втора клиника по хирургия проф. д-р Божидар Хаджиев и проф. д-р Ангел Учиков.

Щабът в болницата ще функционира докато трае и самото многонационално учение „Saber Guardian – 2017“, а първият пациент бе американски рейнджър , който бе докаран с хеликоптер и приет в събота след обяд след остра бъбречна криза.

Наред с обезпечаването на лечебно-диагностичния процес на пострадали военнослужещи, най-голямото държавно лечебно заведение в Югоизточна България ще се включи и в някои от ученията, като в близките дни предстоят няколко тренировъчни полета до хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Свети Георги“.

По тази причина от Пътна полиция и частната охранителна фирма „Алфа СОТ” временно ще затварят за движение улица „Царевец” в участъка от бул. „Пещерско шосе” до бул. „Свобода”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България