Умря прототипът на героя от „Терминалът“

Том Ханкс във филма “Терминалът”

Истинска история

Иранецът е живял 18 години на парижкото летище “Шарл дьо Гол”

За разлика от Том Ханкс от филма, можел да се движи свободно, но накрая се върнал във втория си дом

Мехран Карими Насери, вдъхновил режисьора Стивън Спилбърг за създаването на култовия филм “Терминалът” (2004 г.), е починал на терминал 2F на парижкото летище “Шарл дьо Гол”, където е прекарал 18 години или близо една трета от живота си. Предполага се, че иранецът е издъхнал от сърдечен пристъп. Намерили са го служители на летището. Пристигналите медици не са могли да направят нищо. Не е известна точната възраст на Насери, но френски медии настояват, че е роден през 1945 г., което означава, че в момента на смъртта си е бил на 77.

Бежанецът от Иран превръща летището в свой дом.

Иранецът Мехран Карими Насери е известен по целия свят. През 1988 г. на парижкото летище му открадват документите и той не може да излети наникъде, нито да влезе във Франция. Тогава решава да живее на един от терминалите, където остава до 2006 г. Стивън Спилбърг така се вдъхновява от удивителната съдба на мъжа, че го използва като прототип на главния герой във филма “Терминал”, роля, изпълнена от Том Ханкс.

Историята на мъжа е поразителна. През 1977 г. Насери е изгонен от родния си Иран за участие в протестни акции срещу шах Мохамед Реза Пахлави. Мъжът търси политическо убежище в шест европейски страни, но навсякъде получава отказ. След 11 години скитане решава да си опита късмета във Великобритания, но по пътя му открадват багажа с документите. Без тях му е забранено да пребивава на Острова и властите го изпращат обратно на летището, откъдето е излетял - в Париж. От “Шарл дьо Гол” той не може да замине никъде, а също и да напусне сградата на летището. Единственото решение за иранеца е да се засели направо на терминала. Още 11 години от живота си - до 1999 г. - Мехран прекарва затворен там. Дори когато получава статут на бежанец във Франция и правото да пребивава в страната, той решава да остане на летището до 2006 г., за да преследва целта си - да стигне до Великобритания.

Може би щеше да остане завинаги на “Шарл дьо Гол”, ако през същата тази година не му откриват онкологично заболяване, което изисква постъпване в болница. Следващите 16 години Насери живее в различни благотворителни приюти, но няколко седмици преди смъртта си се връща на “родния” терминал.

За разлика от героя на Том Ханкс, истинският бежанец може спокойно да напуска територията на летището и да се придвижва из страната. Освен това той не бедства - получава хонорари за своята автобиография, публикувана през 2004 г., и за филма “Терминалът” - за това, че е използвана истинската история на живота му. В социалните мрежи пишат, че Насери е похарчил всичките си пари и затова се е върнал на летището. У него намират няколко хиляди евро след смъртта му.

Служители на терминала, които му помагат и дружат с него, казват, че не е бил наред психически. Той се е връщал отново и отново на терминала, защото си мислел, че както преди има проблеми с документите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес