Уникален релеф и олтар в чест на богинята Тюхе откриха в древния град Николопис ад Иструм

Олтар, изработен в чест на богинята Тюхе - покровителка на древноримския град Никополис ад Иструм, е най-новото откритие, което са направили археолозите от Велико Търново.

Разкопките в Българския Помпей край великотърновското село Никюп са под ръководството на директора на Регионалния исторически музей в старата столица Иван Църов. Той запозна кмета на община Велико Търново Даниел Панов с уникалната находка и с проучванията в югозападната част от комплекса на големия градски площад – т. нар. форум.

„На добрата Съдба! Този прекрасен олтар посвети на богинята – градската Тюхе, Конкордиан, иконом на града“, гласи запазеният надпис.

Друго интересно откритие е уникален релеф, изобразяващ гладиаторска битка. Находката е много ценна, тъй като в България досега има само три подобни изображения. Те доказват, че и по нашите земи са се провеждали гладиаторски двубои.

Разкопките в Никополис ад Иструм продължават до края на месеца и са финансирани от държавата. Римският град става все по-атрактивен за туристите, чийто брой постоянно расте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони