Уникална система за ток от слънце, въздух и земя показват за първи път в Пловдив

Панаирът в Пловдив. Снимка: Архив

Уникална система, която намалява до 8 пъти разходите за електроенергия, ще бъде представена за първи път в България по време на Международния технически панаир в Пловдив от 26 септември до 1 октомври. Системата е сред хитовите експонати на специализираната изложба "Енеко" и осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата.

Загубата на топлина е минимална, тъй като се прилага слънчево-въздушен топлоприемник, който е единствен в света. Изобретението е финландската компания "PolarSol" и може да се използва  в промишлени, жилищни, селскостопански и обществени сгради. Инсталацията произвежда най-евтината енергия и е екологично чиста, твърдят изложителите от фирма "Хибридни енергоспестяващи системи". Това е една от десетките иновации, подобрявящи енергийната ефективност, които ще бъдат демонстрирани на есенното издание на панаира в Пловдив, твърдят организаторите.

Нови видове термопанели и  хидроизолации  ще бъдат показани и в специализираната изложба "Стройтех" в палата 6. Нарастващите продажби на нови жилища и активното реновиране на панелните сгради пораждат по-голямо търсене на дограми, изолации, бои и строителни материали, инструменти и техника, а на панаира в Пловдив се предлага широка гама от тези изделия. Фирми от Турция, Русия и България ще представят бетон възли и съоръжения, а част от изложителите предлагат технологии, техника и конструкции за изграждане на различни видове сгради. Участват и фирми за тежка строителна механизация, като най-атрактивни са 40-тонните машини за събаряне на здания.

Подготвя се и дебют на строителна техника от Китай, а сред изложителите е и най-големият производител на съоръжения за направа на канали в Полша. По-богат ще е асортиментът от изкуствени и естествени настилки, сред които и егейски мрамор от Гърция. За първи път у нас ще бъде показан италиански прозрачен камък за облицовки с осветление.

За първи път на "Есен 2016" в Пловдив ще има и изложба за роботи и роботизирани системи "Робохайтех" и специална зона за агротехника.

Коментари

Задължително поле