Уникални изделия, изложби и надпревари на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Габрово

ХV Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито /ЕМО/„Етър” в Габрово. Това е единственото у нас събитие, съобразено с българските традиции, което се организира по музейна концепция. Панаирът има сериозен принос за опазване на родното културно наследство.

„В тазгодишното издание над 120 участници от цял свят ще се включат в изложението-базар на традиционни занаяти. Представяните предмети са ръчно изработени и са живата връзка с националните или местните художествени традиции. В изложението ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния и др.”, информират от ЕМО „Етър”.

Етнографите допълват, че международната майсторска надпревара през 2017 година е по Иконопис. Участниците - зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Победителят ще получи голямата награда „Сребърна хлопка” и правото на самостоятелна изложба в ЕМО „Етър”.

„На 2 септември е откриването на изложбата–базар „Текстилни изделия”, с която се представя Марияна Георгиева от Пловдив, победител в Майсторската надпревара „Тъкане на колани на кори” през 2016 г. За първи път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция, в която ще участват ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненка школа”. От 3 до 5 септември те ще имат възможността да представят своето творчество пред зографите, участници в събитието”, разкриват организаторите.

В ЕМО „Етър” ще може да се види изложението-базар „Традиционни техники за украса и багрене”, по време на което ще бъдат представени боядисване с растителни багрила, украса на традиционно облекло, басмаджийство, изработването на декоративни плъсти, изделия от царевична шума, багрене на гайтан и украса на родопски терлици.

За пръв път в историята на панаира има специално обособено пространство, където съвременни творци да представят свой „прочит” на традиционни занаяти. От 4 до 6 септември на това изложение-базар, наречено „АртЗона“, ще бъде демонстрирано развитието и модерното приложение на стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и са само ръчна изработка.

XIII Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“ пък ще бъде открита на 4 септември. Работата на форума, който продължава и следващия ден, е разпределена в две секции: „Иконопис” и „Традиционни занаяти в миналото и днес”. Участие са заявили 42 български и 7 чуждестранни специалисти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан, Македония.

Предвидена е изложба „Традиционни занаяти от Иран”. Тя ще съдържа произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти - „каламзани” ( гравиране върху метал), „минакари” (емайлиране) и „хатамкари” (инкрустация върху дърво).

Още през юни в ЕМО „Етър” бе открита експозиция „Майсторство от близо и далеч”, посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти.Изложението представя чуждестранното участие през годините чрез фото и видео материали, както и над 100 дарени и откупени експонати, съхранявани във фонда на музея.

На 4, 5 и 6 септември посетителите в ЕМО „Етър” ще могат да се запознаят с възстановки и демонстрации на занаяти и домашни занятия от традиционния бит на българите - биене на масло в балканска мандра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад, демонстрация и обучение в ковачество и мелене на царевица във воденица-караджейка, построена през 1780 година.

ХV Международен панаир на традиционните занаяти предлага музикална и танцова програма с изпълнения на Национален Фолклорен Ансамбъл „Българе“, Фолклорен ансамбъл „Зипка“ от Хърватия, Вокална група „Авигея“, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек”, Димитър Льолев квартет и Оркестър „Габрово”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони