Уникални литографии за Левски притежава Историческия музей във Велико Търново

Пет уникални литографии, посветени на Васил Левски, се съхраняват във фондовете на Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново. Те са дарени през 1973-1974 година от Петър Кумпелов от великотърновското село Церова кория. За това информира главният уредник на музея доц. Светла Атанасова.

„Веднага след Освобождението ролята и заслугите на Апостола са подобаващо оценени и ликът му присъства в множество илюстровани издания. По онова време има утвърдена практика да се издават литографии за бележити събития и личности. Част от тях са на Пловдивското издателство „Сполука” от началото на ХХ век”, обясни доц. Светла Атанасова.

Тя допълва, че петте литографии не са част от експозицията в РИМ, но са показвани в изложби по различни поводи.

„Интересни са не само гравюрите, но и текстовете под тях за живота и делото на Васил Левски. Две са с неговия лик от известната му снимка, направена през 1872 година в Букурещ. Те са чернобели и тонирани, а образът на Апостола е представен в елипса. Той е с черно сако, бяла риза и папийонка”, уточнява доц. Атанасова.

Тя подчертава, че третата литография е цветна и показва залавянето на великия революционер при Къкринското ханче. Сцената на обесването му илюстрират останалите две литографии. Едната от тях е издадена от Янко Ковачев от София, а автор е Стоян Влайков.

„Изображенията представят по-различна гледна точка за Левски, която присъства в изкуството”, коментира още главният уредник в Регионалния исторически музей доц. Светла Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони