Ураганът „Дориан“ достигна до четвърта категория и приближава Флорида

От Националният център по ураганите в САЩ заявиха, че ураганът „Дориан“ се движи в посока към Бахамските острови и Флорида, достигнал е до четвърта категория. Ветровете на бурята достигат до 220 км/ч, а силата й може да се увеличи дори повече.

“Очаква се „Дориан“ да остане силен ураган през следващите няколко дни“, заявиха от центъра. „Бурята се очаква да застигне Флорида в късните часове в понеделник“, добавиха те.

Бахамското правителство издаде предупреждение за ураган в северозападните Бахамски острови, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в щата Флорида.

От Националният център по ураганите заявиха също, че бедствието се движи бавно, със скорост от 17 км/ч, което може да причини продължителни дъждове, ветрове и допълнителни бури, които да доведат до наводнения.

Синоптиците очакваха, че „Дориан“ може да се удари в югоизточната част на Флорида, но най-новите прогнози показват и, че има шанс бурята да се обърне на север и да връхлети източното крайбрежие на САЩ. Отбелязва се, че към момента движението на бедствието е много непредсказуемо.

Бурите от категория четири са способни на това, което експертите определят като катастрофални щети, унищожаване на домове и сгради, разрушаване на пътища и събаряне на дървета и електропроводи.

Обявяването на извънредно положение във Флорида проправя пътя за разполагането на сили на Националната гвардия и осигуряването на повече гориво за щата.

Коментари

Задължително поле