Уролози оперират безкръвно простата и камъни в бъбреците

Лазер за разбиване на камъни в уретера и бъбрека и апарат за биполярна резекция на простатата получи клиниката по урология във варненската МБАЛ "Св. Анна". С новите придобивки хирурзите вече правят щадящи безкръвни операции на пациенти с проблеми на простатата и на страдащи от бъбречнокаменна болест.

Вторият тип интервенции са 40% от общо 2000 операции, извършвани годишно в клиниката, съобщи ръководителят й доц. Тошо Ганев. Лазерът е закупен с дарение от община Варна в размер на 120 000 лв. Използването му ще съкрати болничния престой на пациентите до 2 дни и ще ликвидира риска от усложнения, а доплащането за консумативи от около 100 лв. е най-евтиното в региона, коментира доц. Ганев.

Вторият апарат, чрез който увредената част от простатната жлеза се изпарява с биполярна плазма, е закупен с помощта на жена, чийто баща е лекуван в клиниката. Тя е дарила половината от нужните 20 000 лв. "Оборудването ни позволява да работим много по-ефикасно и спокойно", коментира доц. Ганев.

Клиниката по урология е с най-високото трето ниво на компетентност. 20% от операциите, които извършва екипът годишно, са на спешни пациенти от цяла Североизточна България.

Коментари

Задължително поле