Условията за бизнес през юни се влошават

Търговците на дребно не очакват повишение на цените през следващите три месеца.

Бизнес климатът в страната през юни се влошава спрямо предходния месец, което се дължи на неблагоприятните процеси в търговията на дребно и в сектора на услугите, показва анкета на НСИ. В промишлеността и строителството условията за бизнес през юни остават без съществена промяна спрямо предходния месец.

В търговията на дребно бизнес климатът се влошава в резултат на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на фирмите. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца също са резервирани. В услугите влошаването на бизнес климата се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за състоянието на фирмите през следващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги очакванията за следващите три месеца са по-негативни.

Общото между мениджърите от всички сектори на икономиката е, че не очакват покачване на цените през следващите три месеца. Най-големият проблем на фирмите в секторите промишленост, строителство и услуги е несигурната икономическа среда. Само в търговията на дребно най-големият проблем за фирмите е конкуренцията в бранша, а несигурната икономическа среда остава на второ място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика