Условна присъда за търговец, крил 130 000 лв. данъци

Снимка: Архив

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото срещу Пламен П. от Нова Загора. Пламен е търговец, осъден условно на три години „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от четири години за укриване на данъчни задължения за над 130 000 лв.

Той е признат за виновен, че преди осем години, в Сливен, като управител и представител на „Й" ЕООД - Нова Загора, чрез Иван И. управител на търговско дружество „С" ЕООД - Нова Загора, на което е възложено счетоводното обслужване на фирмата му, избегнал установяването и плащането на данъци в особено големи размери. Става дума за 87 989,11 лв. дължим данък по ЗДДС и 44 775,55 лв. дължим данък по ЗКПО.

Фирмата на Пламен П. извършвала дейности, свързани с предоставяне на стоки и услуги в областта на топлотехниката и изграждането на инсталации.

Освен това престъпление, подсъдимият извършил и второ- потвърдил неистина в справка-декларация, която по силата на законa се дава пред орган на властта - ТД на НАП - Бургас, ИРМ - Сливен, за удостоверяване истинността на някои обстоятелства.

Освен условното наказание, съдът е наложил на Пламен П. и конфискация на на ½ ид.ч. от лек автомобил „Опел Вектра”.

Решението е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право