Успешна и ползотворна учебна година пожела кметът на Търговище

4 527 ученици в 226 паралелки има в общинските училища 

 Успешна и ползотворна учебна година пожела кметът на община Търговище  д-р Дарин Димитров на всички учители, ученици и родители на тържествената церемония по случай 15 септември във II СУ „Проф. Никола Маринов“. 

Съгласно националните препоръки, на него присъстваха единствено децата в 1 клас, 5 клас, 8 клас и 12 клас. 
„Бъдете амбициозни, ученолюбиви, но най-вече, бъдете здрави. Бъдещото развитие на нашата страна зависи именно от Вас“, заяви д-р Димитров. 

По време на церемонията бе отбелязано и навършването на 50 години от създаването на II Средно училище в Търговище, което е най-голямото учебно заведение в областта. 

По този повод училищният Обществен съвет набира средства за изрисуване на фасадата на учебната сграда от изтъкнатия графити артист, който е родом от Търговище, Станислав Трифонов NASIMO. Желаещите да направят дарение могат да намерят подробна информация в уебсайта на училището. 

Непосредствено преди началото на новата учебна година, Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности“ извърши освежаване на пешеходните пътеки и пътната маркировка в близост до детските и учебните заведения. Проверено бе и състоянието на пътните парапети и знаци, съобщават от общинската администрация.

Във всички училища са приключени ремонтите още преди старта на занятията. Най-мащабни са в I СУ „Св. Седмочисленици“, където са вложени близо 77 000 лв. собствени средства в ремонт на покрива, фасадите, учебен кабинет и в обзавеждане. Във II СУ „Проф. Никола Маринов“ е подменена подовата настилка в класните стаи на 4 етаж. За тях е закупено и ново обзавеждане. Вложени са 58 000 лв. от бюджета на училището. С 16 000 лв. от капиталовата програма на Общината е извършена подмяна на дограма във II ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Ремонтните дейности в осемте общински училища в населените места в общината включват освежаване на класните стаи, подмяна на дограма, асфалтиране на дворове и закупуване на ново оборудване. В държавните училища ремонт е извършен единствено в Професионалната гимназия по туризъм, където частично е подменена дограма на стойност 60 000 лв., съобщават от общинската управа.

Общо 4527 ученици в 226 паралелки има  в общинските училища тази година. Първокласниците са 422. В държавните училища са сформирани 62 паралелки, което е с 6 повече в сравнение с предходната година. Записаните в тях ученици са 1108 или с 28 повече в сравнение с 2019 г. Две са паралелките с дуална форма на обучение – по една в Професионалната гимназия по земеделие и в Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“.

През учебната 2020/2021 година в община Търговище ще има общо 55 маломерни паралелки в 10 училища, с недостиг от 276 ученици. Докладната записка с искането за образуването им ще бъде внесена на сесията на Общинския съвет в края на септември, допълват от местната управа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони