Участниците в 25-тата ни антарктическа експедиция се връщат на родна земя

Снимка: Архив

На 17 март в 18.05 часа на Терминал 2 с полет от Рим на АlItalia се завръщат участниците в успешно приключилата 25-та Юбилейна национална антарктическа експедиция. Това съобщиха от Българския антарктически институт.

Експедицията продължи близо четири месеца и в нея участваха 40 полярници, от които 28 хабилитирани учени, в това число и по двама изследователи от Монголия и Турция и трима от Португалия.

На родна земя ще стъпят командирът на базата ни „Св. Кл. Охридски“ инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Иван Делчев, механикът Станимир Модев, иконописецът Ганка Павлова, строителят Божил Василев. Четири дни по-късно, на 21 март в 12.50 часа си идват геодезистите полк. Петър Данчев и кап. Георги Михайлов.

Последната група консервира базата за предстоящия суров зимен период.

По време на експедицията бяха реализирани няколко национални и международни научни проекти в областта на геологията, палеонтологията, геофизиката, геохимията, геоморфологията, психологията и геодезията и бяха осъществени премиерни изкачвания на непокорявани до този момент върхове на о-в Ливингстън.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България