Ученикът вече по-скъп с 50 процента

Снимка: Пламен Стоименов
Родителите невинаги успяват да закърпят бюджета за ученика. Не разчитат особено и на помощта, която държавата дава за 1. и 8. клас, защото тя идва със закъснения и е на два транша.

Родителска треска за пособия, помагала и дрехи

Семействата трудно посрещат 1000 лв. разход за ученик без заем

Най-често избират 6 месеца до година разплащателен срок

Между 40 и 50 на сто по-скъпо излиза подготовката на ученик за първия учебен ден тази година. Заради двойните цени на учебници, помагала, пособия и дрехи на някои родители им се налага да прибягват до кредити. Теглят между 500 и 1000 лв., за да осигурят необходимото за децата и да закърпят семейния бюджет, казаха за “Труд” кредитни консултанти.

И докато от 1. до 7. клас учебниците са безплатни, то сметката на хората с по-големи ученици, показва, че само за учебници им трябват 300-400 лв., а с всичко останало разходите могат да набъбнат поне още толкова. Така, ако в семейството има гимназист или двама, сумата за учебната година вече гони и хиляда лева, като се прибавят и тетрадките, и пособията.

Затова често родители теглят бързи кредити или разчитат на стоки на изплащане, каквито предлагат почти всички онлайн магазини.

Някои родители, водени от това децата им да не страдат от социалното неравенство сред съучениците си, предпочитат да осигурят по-скъпи раници, несесери, дрехи и пр. Това е още една причина семейните средства по това перо да не стигнат и да се влиза в спиралата на стоки на изплащане, признаха пред “Труд” родители. Казват, че повечето по-скъпи придобивки в домакинствата си набавят на разсрочено плащане - тази практика прехвърлят сега и за нужното на учениците.

Разсрочването на заема за 15 септември обикновено е за 6 месеца до година, така че да не се усети толкова силно върху семейния бюджет. Според общата сума, вноската излиза между 50-100 лв. на месец и така по-лесно се преглъща към останалите сметки. Това признават семейства, но не пропускат да отбележат, че оскъпяването е с една-две вноски поне.

“Хартията скочи много, затова тетрадките са с 50 на сто “нагоре”. Една обикновена тетрадка струва левче или 1,20 лв., в зависимост от това колко листа е. Поскъпването в сравнение с миналата година е двойно, на всичко от хартия”, коментираха продавачи в книжарниците на Бургас пред “Труд”.

Химикалите и моливите са с 10-12 процента по-скъпи, спрямо миналата есен. При линиите и триъгълниците цените също са по-високи, макар и повишението да не е толкова драстично, показа проверка на наш екип.

“Родителите не роптаят, приемат го като нещо нормално, защото всичко е поскъпнало, но се притесняват от финансовите си възможности. Някои дори споделят, че трябва да теглят потребителски кредит, за да се справят, особено ако семействата са с две деца”, споделят книжарите.

На този фон държавата дава по 300 лв. помощ за 1. и 8. клас, но и тук има проблеми. Първият е, че парите се дават на два транша по 150 лв. след началото на учебната година. Така семействата не разчитат за текущите разходи на тях. Отделно много от родителите, оказва се, не знаят, че им се полага помощ и не кандидатстват за нея, споделят от училищните ръководства преди новата учебна година.

Петя Георгиева, учител и родител, пред “Труд”: Двойно повече излиза подготовката в сравнение с миналата година

Като преподавател ще изисква по-малко, но има минимум

“Двойно по-скъпа излиза подготовката на един ученик тази година в сравнение с миналата. Стандартен комплект за 1. клас варира от 60 до 70 лева, но родителите трябва да платят помагала за целодневно обучение, които сега струват 60 лева, а миналата година бяха 32,50 лв. Отделно са разходите са раница и дрехи. Проблемът е, че помощта от държавата от 300 лева, която се отпуска за първолаци и осмокласници, не е изплатена все още. А родителите имат нужда от тези пари сега, преди началото на учебната година. И още една неприятна изненада идва тук - средствата няма да бъдат давани накуп, а ще се изплащат по 150 лева на срок. Хубавото е, че те не са обвързани с доходите на родителите, но пък са обвързани с отсъствията на ученика”, разказа пред “Труд” Петя Георгиева от Благоевград, която е начален учител в СУ “Иван Вазов” и е родител на осмокласничка. За своята ученичка разходът є е доста висок. Първо е купила униформа, която струва 165 лева и включва 2 тениски, панталон и суичър. Отделно после идват още по-солени суми за зимна униформа.

“Следва да закупя учебници и помагала. Там скача разходът над 300 лева, само учебникът по немски е от 120 до 130 лева. И сумата идва на първо време над 600 лева”, изчислява Петя Георгиева за своето дете.

“Аз като учител трябва да подготвя и класната стая да посрещна малките си ученици. Украса и създаването на уют също плащаме всички колеги от джобовете си. Дидактичните материали само за един срок струват 120 лева и това пак е от нас. Но децата прекарват по цял ден в класната стая и няма как да не се стремим да създаваме приятна обстановка”, казва Петя. Така тя е изчислила, че за първия учебен ден ще даде като учител и родител 1300 лева.

“Съзнавам, че всичко е поскъпнало ужасно много, а доходите на хората изостават, неудобно ми е да търсим пари от родителите, затова като учител ще изисквам по-малко, но има минимум, под който няма как да минем, това е единственото което аз лично мога да направя”, разказва тя.

Из семейните неволи

170 лв. за униформа с два чифта чорапи

Повечето родители са пуснали обяви за втора ръка униформи в края на август.

Основно перо в семейния бюджет за 15 септември са парите за униформа, ако училището, в което учи детето, има въведена такава. Елементите, които могат да се поръчат към това облекло, са много, но родителите решават какво са готови да платят. Често гледат да влязат в бюджет до 200 лв. За общо шест части униформа, сред които 2 чифта чорапи, в едно от големите столични училища родители са платили 170 лв.

В сайтове за обяви, при малко повече късмет и непредубеденост към дрехи втора ръка, може да се намерят униформи на различни училища в страната. Цените им варират от 5 до 70 лв., в зависимост от това дали са цели комплекти или отделни елементи като тениски, вратовръзки, поли и пр.

Във Варна масово пазаруват учебници и униформи втора употреба

Майки на първокласници: Социалното неравенство започва от първия ден

Цените на пособията и са поне двойни към днешна дата, но често се налага да се коригират в движение.

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Масова търговия на униформи втора употреба върви във Варна. Причината е, че всички материали за първия учебен ден поскъпнаха, а един пълен комплект нова униформа добавя към сметката над 200 лв. С употребявани ризи, пуловери и тениски сумата пада под два пъти. Същото важи и за учебниците на гимназистите. За осмокласник в езикова гимназия употребяваните излизат по около 35 лв., новите - 80 лв., без книгите по езика, които ще добавят към сметката още над 120 лв., пресмятат майки. Предвидливите са купили учебници от антикварните книжарници още миналия месец, а търсещите сега се оплакват, че вече почти няма предлагане. За по-малките ученици повече средства ще глътнат помагалата, които са поскъпнали солидно - с от 1,50 до 3-4 лв. за брой, обясниха учители. За допълнителни книги в началния и прогимназиалния курс родителите събират по 110-120 лв., докато миналата година са платили средно с 30 лв. по-малко. Видимо по-скъпи са и тетрадките, като най-сериозен е ръстът в цените на големите формати - вместо за 2-2,20 лв. непретенциозна тетрадка от този тип вече струва с 1 лв. повече. Несесерите са от 4 до 30 лв., блокчетата и лепилата - от 2,50 до 4 лв., а гуми има от 30 ст. до 7 лв. Раници от стари колекции могат да се намерят и за 50 лв., но най-предпочитаните заради тежките учебници анатомични модели са от 100 до 150 лв.

“Социалното неравенство започва от първия учебен ден, а не бива да е така при толкова малки деца”, споделиха стресирани от цените майки на първокласници. Според тях подготовката за първия учебен ден може да излезе от 150 до 500 лв., но евтиният вариант крие риск детето да страда заради подигравки от съученици. За да няма такава фрапантна разлика, нека учителите да посочват определена бюджетна марка бои, флумастери и други материали, които да са еднакви за всички, предлагат майките.

Трикове за облекчаване на бюджета

Избират учебници с откъси от произведения

Цветелина Георгиева
ТРУД, Шумен

Заради високите цени на учебниците и помагалата, учителите в Шуменско прилагат различни трикове, за да облекчат семейните бюджети на своите възпитаници. Например, преподавателите по литература в СУ “Панайот Волов” са предпочели да преподават българските автори на 11-класниците от учебник, в който са включени и откъси от изучаваните произведения.

По този начин се спестява покупката на отделна христоматия, казва учителят Деян Владимиров. Това е облекчение и за джоба на родителите, а донякъде и удобство за учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения