Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

Ученик режисира Башар Рахал в „Хамелеон“ 18-годишният Георги Мартев представи късометражен филм

Идеята за филма се ражда преди година, когато Георги и приятелката му Теодора Василева пишат сценария на „Хамелеон“. За 18-ата си годишнина момчето получава вместо кола или друг материален подарък от родителите си бюджет да реализира мечтата си и да направи свой филм.

„Последва един труден период, защото не знаехме как да стартираме и как да намерим екип, с който да работим. Точно когато бях започнал да се отказвам, Теодора ме насърчи да продължим. Свързахме се с около 50 продуцентски къщи, но имена като Башар Рахал потърсихме само ей така, за да си пробваме късмета“, разказва Георги.

Башар обаче е първият човек, който проявява интерес и се среща с учениците още на следващия ден, за да му разкажат по-подробно за идеята си.

На премиерата на филма известният актьор казва, че е видял едни деца, които наистина искат да се занимават с това, с много хъс и мотивация. Затова предлага да изиграе главната роля, да бъде и продуцент, заедно със „Симперия филмс“, и да помогне с намирането на екип. Бюджетът им не е голям и затова се налага да заснемат филма само за два дни, а монтажът им отнема два месеца. И точно две седмици преди премиерата, с тях се свързва млад американски композитор от Лос Анджелис, който предложил да създаде оригинална музика за филма, защото харесал страницата на филма в IMBD (Internet Movie Database). И го прави. Зрителите на премиерата са чули специално създадената музика от Иран Гарсия.

„Хамелеон“ няма комерсиална цел. Единствено искахме да го споделим с приятели и близки и да го използваме за портфолио и за фестивали“, казва режисьорът. „Премиерата  на 5ти декември обаче надмина по посещаемост очакванията ни – билетите за първата прожекция се разпродадоха буквално за пет дни. Наложи се спешно да планираме още една прожекция в същия ден, която също се разпродаде бързо и организирахме още четири прожекции в Културен център Г 8 на 15 и 16 декември 2018 г.“

Георги и Теодора догодина завършват училище и двамата са избрали да продължат образованието си в чужбина. Цел на Георги са висши училища в Калифорния, Ню Йорк, Париж или Гент, а на Теодора – в Ню Йорк и Йейл.

Това не е първият опит на младежите в киното. Те вече имат спечелени награди от фестивали в различни държави – за сценарии и за филм заснет с мобилен телефон.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.