Ученик режисира Башар Рахал в „Хамелеон“

18-годишният Георги Мартев представи късометражен филм

Идеята за филма се ражда преди година, когато Георги и приятелката му Теодора Василева пишат сценария на „Хамелеон“. За 18-ата си годишнина момчето получава вместо кола или друг материален подарък от родителите си бюджет да реализира мечтата си и да направи свой филм.

„Последва един труден период, защото не знаехме как да стартираме и как да намерим екип, с който да работим. Точно когато бях започнал да се отказвам, Теодора ме насърчи да продължим. Свързахме се с около 50 продуцентски къщи, но имена като Башар Рахал потърсихме само ей така, за да си пробваме късмета“, разказва Георги.

Башар обаче е първият човек, който проявява интерес и се среща с учениците още на следващия ден, за да му разкажат по-подробно за идеята си.

На премиерата на филма известният актьор казва, че е видял едни деца, които наистина искат да се занимават с това, с много хъс и мотивация. Затова предлага да изиграе главната роля, да бъде и продуцент, заедно със „Симперия филмс“, и да помогне с намирането на екип. Бюджетът им не е голям и затова се налага да заснемат филма само за два дни, а монтажът им отнема два месеца. И точно две седмици преди премиерата, с тях се свързва млад американски композитор от Лос Анджелис, който предложил да създаде оригинална музика за филма, защото харесал страницата на филма в IMBD (Internet Movie Database). И го прави. Зрителите на премиерата са чули специално създадената музика от Иран Гарсия.

„Хамелеон“ няма комерсиална цел. Единствено искахме да го споделим с приятели и близки и да го използваме за портфолио и за фестивали“, казва режисьорът. „Премиерата  на 5ти декември обаче надмина по посещаемост очакванията ни - билетите за първата прожекция се разпродадоха буквално за пет дни. Наложи се спешно да планираме още една прожекция в същия ден, която също се разпродаде бързо и организирахме още четири прожекции в Културен център Г 8 на 15 и 16 декември 2018 г.“

Георги и Теодора догодина завършват училище и двамата са избрали да продължат образованието си в чужбина. Цел на Георги са висши училища в Калифорния, Ню Йорк, Париж или Гент, а на Теодора – в Ню Йорк и Йейл.

Това не е първият опит на младежите в киното. Те вече имат спечелени награди от фестивали в различни държави – за сценарии и за филм заснет с мобилен телефон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино