Ученици от Благоевград опознаха света на пчелите с евродепутата Мария Габриел в кампанията „Медена закуска“

Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента. В открития урок за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти се включиха три паралелки четвъртокласници в 7 СУ „Кузман Шапкарев“.

С кратка презентация евродепутатът Мария Габриел потопи децата във вълнуващия свят на пчелите, споделяйки с тях любопитни факти за живота в едно пчелно семейство, за важността на пчелите за оцеляването на хората, видовете мед и техните полезни свойства. По достъпен за децата начин тя представи ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията (плодове, зеленчуци и зърнени култури) и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Особено впечатление на децата направи факта, че ако изчезнат крилатите насекоми, ще изчезнат и голяма част от любимите ни храни.

Пчеларите Венета Ифандиева, председател на общинския пчеларски съюз в Благоевград, координатор за Югозападна България и член на УС на Националното сдружение на пчеларите, пчеларите Христо Михалков и Станислав Габеров привлякоха вниманието на четвъртокласниците върху технологията на събиране на прашец и нектар от цветята и как пчелите контактуват помежду си. Учениците имаха възможността да се докоснат до няколко видове мед, собствено производство на пчеларите, и с жив интерес разгледаха пчелни продукти.

В специална за кампанията кръстословица учениците показаха какво са научили в открития урок, като за всеки верен отговор получаваха книжка на европейска тематика. Голямо оживление настана, когато евродепутатът Мария Габриел предостави възможност на децата да облекат истински защитни пчеларски облекла.

„Обикновено в детското ни се формират здравословните хранителни навици, поради което се надявам с тази кампания да провокираме у децата отношение към опазването на пчелите и колко са важни за здравето медът и пчелните продукти. Повишаването на информираността сред най-малките е от ключово значение“, коментира организаторът на кампанията Мария Габриел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони