Учени възкресяват вълнистия мамут

Експерти обаче имат етични съображения срещу „съживяването“

До две години може да бъде създаден хибриден ембрион на азиатски слон с някои характеристики на изчезналото животно

Вълнистите мамути са изчезнали от Земята преди 4000 години, но сега учени казват, че има начин за възкресяване на древното животно, макар и с някои промени, чрез амбициозен подвиг на генетичното инженерство, съобщи в. "Гардиън". Проф. Джордж Чърч заяви, че екипът му в Харвард се надява до две години да създаде хибриден ембрион, в който характеристики на мамута ще бъдат заложени в азиатски слон.

"Целта ни е да направим хибриден слонско-мамутски ембрион. Фактически ще прилича повече на слон, но с множество мамутски белези", каза той. Създанието, което понякога наричат мамутослон, ще е само частично слон, но ще има малки уши, подкожна мазнина, дълга вълниста козина и ще е приспособен към студа. Гените, които отговарят за тези характеристики, ще бъдат вкарани в слонската ДНК с помощта на технология за генно редактиране, наречена CRISPR-Cas9.

Досега екипът е правил промени на клетъчно ниво, но върви напред към създаване на ембрион, макар да предупреждава, че са необходими години сериозни опити за "направата" на живо създание. "Работим, за да оценим резултата от това редактиране", каза Чърч.

От старта на проекта през 2015 г. учените увеличили броя на "редакциите", при които мамутска ДНК се вмъква в генома на слона, от 15 на 45.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини