Учени откриха астероид от чужда слънчева система

Астероидът с необичайна продълговата форма, който учените засякоха миналия месец, е дошъл от друга слънчева система, съобщиха астрономи. Откритието на обекта от друга слънчева система е безпрецедентно и може да помогне за разбирането на това как тя е била формирана, посочват още изследователите.

Небесното тяло, наречено Умуамуа, е дълго 400 метра и има силно издължена форма. По всяка вероятност дължината му е около 10 пъти по-голяма от широчината. Тази форма също е уникална сред всички над 750 000 астероиди и комети, наблюдавани в нашата Слънчева система, където са били формирани.

Умуамуа е засечен от телескоп в Хавай и името му означава "пратеник" на местен език.

Учените са установили, че небесното тяло с форма на пура е от друга слънчева система, изчислявайки орбитата му. Те посочват също, че астероиди като Умуамуа навлизат в нашата Слънчева система приблизително веднъж годишно, но тяхното проследяване в миналото е било много трудно заради недостатъчно мощните телескопи на Земята.

По всяка вероятност необичайното небесно тяло се скитало в нашата галактика Млечен път, без да бъде прихванато от звезда, в продължение на стотици милиони години.

"В продължение на десетки години ние имахме теории, че подобни междузвездни обекти са някъде там, а сега – за първи път, имаме преки доказателства за тяхното съществуване", заяви Томас Цурбухен от Дирекцията за научни мисии на НАСА.

"Това историческо откритие отваря нов прозорец за изследване на информация от слънчевите системи отвъд нашата собствена", допълни той.

Коментари

Задължително поле