Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Коледните дръвчета могат да бъдат засадени след празниците в парк „Артилерийски”

Учени от БАН: Ще преборим демографската криза с увеличаване на доходите и подобряване на работната сила

Стимулирането на раждаемостта не е решението за подобряване на демографската картина. Мерките за преодоляването на демографската криза трябва да са предимно икономически, социални и на трудовия пазар, твърдят учени от БАН.

В проекта си „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“ те предлагат увеличаване на доходите, подобряване качеството на работната сила и на работните места, ограничаване на вътрешната миграция, привличане обратно на българските емигранти.

Учените от шестте работни групи по проекта обобщиха резултатите от проучванията и предложиха конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на страната.

Екипът представи възможните сценарии за развитие на населението в средносрочна перспектива, с акцент върху измененията в числеността и качеството на работната сила, както и мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство. Според тях, след 20 години в най-лошия случай населението на България ще наброява 5,8 млн., а според най-добрия – около 6,75 млн.

Според директора на Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), проф. д-р Антоанета Христова независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява. Тя обясни, че проектът за демографската криза в България е сериозен и е възложен от Министерски съвет през декември. „В този проект имахме задачата да разработим политики за разрешаване на демографските проблеми в България. Политики на истини, а не на хрумвания. Проектът беше изработен от няколко групи, като целта беше да се прегледат подходи, които държавата е прилагала и да се обърне поглед към тези, които са били ефективни във времето“, посочи тя.

Проф. д-р Татаня Коцева от департамент „Демография“ в Института изтъкна, че раждаемостта в България е на средноевропейско равнище, опасността за демографския срив е в следствие на завишени нива на смъртността. Тя посочи, че стимули за превъзмогването на демографската криза в страната биха могли да бъдат стратегии за семейните политики, насочени към подобряване на услугите за деца в сфери като здравеопазване, образование, конфликти и трудности в семейството. Проф. Коцева обясни, че при анкетиране на млади двойки със запитване за това, какво би ги подтикнало да предприемат решение за раждане и отглеждане на деца, най-често даваните отговори са били: достъп до безплатни учебници, лекарства, храна в училище и безплатни извън класни занимания. Тя обясни, че за подобряване на условията в България за отглеждане на деца биха били възможни чрез увеличаване на размера на надбавките, намиране на работа с намалено или гъвкаво работно време, достъп на децата в яслите и детските градини.

По време на срещата проф. д-р Кремена Борисова заяви, че средното качество на работните места в България е с над 4 пъти по-лошо от средното за Европейския съюз. Според нея недостатъчната привлекателност на пазара на труда, кара младите хора да напускат страната ни. Тя изтъкна, че всички предложени мерки в проекта за справяне с демографската криза могат да бъдат реализирани, ако бъде спазена висока приемственост, последователност, прозрачност на законодателните и управленски структури на всички нива в страната.

Според доц. д-р Атанас Ташев държавата трябва да направи редица реформи, за да успее да запази и върне заминалите млади българи в чужди страни.
„Изследването ни показва, че няма големи нагласи за преселване на исторически български общности в страната. Проучването ни показва, че под 5% от лицата, които са получили българско гражданство са се установили на територията на Република България. За над 95 процента ние не знаем къде са, което показва, че е скъсана връзката между държавата и тези общности“, заяви Ташев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Има решение на проблема !
  Демографската криза може де се реши с Права срещу работа.
  Който не работи не трябва да има граждански права !

 2. Които не работи не трябва да има граждански права !

  Значи, депутати и бан останаха без права !

 3. Radvaite si svoite zheni, a te shte Vi daruvat s mnodo deca . Bremennostta, karmeneto pravi zhenata oshte po- hubava, blaga, liubiashta, vseotdaina, oshte predpazva ot rak na grdata, veroiatno i drugi vidove rak , srdechno-sadovi bolesti…… Blagoslovenieto na mazha e dobrodetelna znena , a decata mu sa kat maslineni klonki na trapezata mu !! – Svetoto Pisania ! Drugoto e visokoumstvuvane . Vo drevni vremena bezchadieto se e chitalo za prokliatie . A doskoro turcinot vrashtashe kadankata si , ako ne mu rodi dete do 2 godini

 4. Защо се говори за демографска криза само като брой, а не се вижда, че по-голям проблем е качеството. По-малки народи от нас са далеч по-добро общество от нашето; материално, културно и т.н. Швеция 9,9 мил.; никога не е имала колонии, няма нефт и др., има истински „социализъм“ от преди К Маркс; прави коли, самолети и е ном.1 по робори на глава от населението. Финландия 5,5; не по-лошо качество населание с качествен живот. Те имат и по-качествен БАН предполагам. Нещо, което е актуално; тези народи никога не са ръководени от тълпите на улицата; това е средство за защита от лошо управление е присъщо на некачествените нации и резултата също е накачествен. Пример; Гърция. Нека БАН помогне по този въпрос. Инструментите ги имаме; убразователна сисрема, средствата за масова информация, научни институции и е нужна стратегия, програма и действие. Един признак за качеството на нациите е качеството на коментарите също. : )

 5. ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ГРАБИХА ЯКО, НАЙ-НАПРЕД ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА РОБИТЕ НА ТРУДА! ТЕЗИ РОБИ ОБАЧЕ,ИМ ПОКАЗАХА ТРЕТИЯ ПРЪСТ ОТЛЯВО НАДЯСНО ИЛИ ОТ ДЯСНО НАЛЯВО/КОЙ КАКТО ИСКА/ И ХОП-НА ТЕРМИНАЛ 2.СЕГА ТЕЗИ СЪЩИТЕ БОЖЕМ НАБЕДЕНИ БИЗНЕСМЕНИ-БАНЕВЦИ,ПРЪДЛЕВЦИ,ВЕТКОВЦИ И ПРОЧИЕ СЕЛЯНИЯ И ПРОСТОТИЯ,ПЛАЧАТ ЧЕ НЯМАТ РАБОТНИЦИ.ХАК ДА ИМ Е!!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.